TV: Dødsfald knytter Boston-bomber til tredobbelt drab

I sidste uge kunne »efterforskningskilder« oplyse til flere amerikanske medier, at FBI havde fundet en forbindelse mellem den ene af bombemændene - Tamerlan Tsarnaev - og et uopklaret tredobbelt drab i 2011. Forbindelsen var ifølge NBC News en anden amerikansk-tjetjener, Ibragim Todashev, som havde erkendt, at både han og Tamerlan »havde noget med drabene at gøre«, skriver b.dk.

Nu er samme Ibragim Todashev så død. En FBI-agent skød ham i går, da Todashev angiveligt blev voldelig under en afhøring.

Berlingske beskrev efter bombeangrebet, hvordan politiet efterforskede Tamerlan i forbindelse med et tredobbelt drab i 2011 i Boston. Den ene af de dræbte var en af hans boksevenner, hans bedste og eneste amerikanske ven, som en boksetræner sagde. I 2011 blev det tredobbelte drab betragtet som et narkoopgør; politiet fandt hash strøet over ligene og 5.000 dollar i et skab. Både Tamerlan og hans med-bombemand, lillebroderen Dzhokhar, var begge hashrygere og -handlere.

I sidste måned placerede Tamerlan og hans bror angiveligt to bomber ved opløbet til Boston Marathon, og Tamerlan blev dræbt under et et skudopgør med politiet fire dage senere. Han stormede politiet med en hjemmelavet trykkogerbombe, betjentene skød ham, og bagefter kørte hans lillebror over ham med flugtbilen.

Hvordan kommer Ibragim Todashev ind i historien?

Todashev var ifølge Orlando Sentinel ikke blot eksiltjetjener, men også - akkurat som Tamerlan - en bokser, der forsøgte sig som professionel fribokser; han havde boet i Boston og kendte Tamerlan. Siden var han flyttet til Orlando i Florida, men de talte jævnligt sammen, og talte sidst sammen for en måned siden, oplyste en ven til avisen.

FBI afhørte både Todashev og en række andre eksiltjetjenske venner, og Todashev overvejede tilsyneladende både, om han skulle samarbejde med FBI og om han eventuelt skulle flygte til Tjetjenien, siger en af hans venner til Orlando Sentinel.

»Men jeg sagde til ham, at han blot på den måde ville gøre sig selv mere suspekt,« oplyste vennen.

Til sidste valgte Ibragim Todashev tilsyneladende at samarbejde, og under afhøringerne skulle han ifølge NBC News have fremlagt afgørende nyt om det tredobbelte drab i 2011. Da han i går i en lejlighed i Orlando skulle underskrive en tilståelse, blev han ophidset og greb efter en kniv, og på det tidspunkt skød en FBI-agent ham.

FBI bekræftet dødsfaldet, men har ikke yderligere kommentarer, fordi sagen efter protokollen er overgivet til et internt efterforskningsteam.

En af Todashevs venner, Khasn Taramov, mener, at forløbet er mystisk. Han siger til TV-stationer i Orlando, at han blev afhørt umiddelbart inden Todashev, og at han fik lov til at gå hjem, og der var ikke på det tidspunkt optræk til nogen uro eller ophidselse.

Men en nylig sag indikerer, at Todashev har været under en del stress. I forrige uge var han i en knivkamp med en mand, som angiveligt truede ham på en parkeringsplads i Orlando, og efter at have såret manden, flygtede han fra stedet. Politiet fandt ham og anholdt ham, men sagen blev tilsyneladende droppet, fordi ofret ikke ønskede en sag.

Dagens Gossip