TV2: Danske F-16-fly kan være på vej i kamp mod IS

Skrevet af admin

03/03/2016

Dagens topnyheder

Danske F-16-fly og specialstyrker kan være på vej i kamp mod Islamisk Stat i Syrien.

Fredag mødes Folketingets Udenrigspolitiske Nævn for at drøfte udsendelsen af danske fly og specialstyrker, erfarer TV2 News.

Og ifølge TV-stationen tyder det på, at der er et politisk flertal for at bidrage til kampen mod den voldelige organisation.

- Som vi kender det politiske skakbræt herinde, vil det blive mødt af bred politisk opbakning, siger TV2's politiske reporter Thomas Funding til TV2 News.

- Det er stadig uklart, hvad mandatet bliver. Men det, vi har hørt udenrigsminister Kristian Jensen (V) sige, er, at de går efter at få et bredt mandat, hvor man i modsætning til sidst, da F-16-fly var udsendt, også skal have lov at bombe på syrisk territorium.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) ønsker ikke at kommentere oplysningerne over for Ritzau.

Allerede i september 2015 fastslog udenrigsminister Kristian Jensen, at det ikke er udelukket at lade danske piloter flyve missioner i Syrien.

- Jeg er åben, men ikke afklaret. Vi tager stilling til det, når vi skal sende vores danske F-16-fly af sted igen. Der er flere ting, der er afgørende for mig. Den ene ting er vores alliancepartnere.

- Den anden ting, det er, at vi kan sende vores danske soldater ud med et stærkt og bredt mandat i ryggen, sagde Kristian Jensen til tidsskriftet Ræson.

I december var det fremme, at flyvevåbnet arbejder på at undersøge, hvordan danske F-16-fly kan beskyttes mod avancerede missilsystemer i Syrien.

I den forbindelse forklarede forsvarsminister Peter Christensen til Politiken, at danske F-16-piloter har behov for mere avanceret træning og "omskoling", før regeringens ønske om en dansk indsats i området kan opfyldes.

- Regeringen er parat til at sende kampflyene tilbage til området, men der er forskel på, om flyene opererer over Irak eller over Syrien, og det sætter sig i træningsniveauet hos de danske piloter, sagde Peter Christensen og fortsatte:

- I Irak er der ikke en trussel fra landjorden, men det kan der være i Syrien.

/ritzau/