Tvivl om dansk gigant vindmøllepark

I 2020 skal Kriegers Flak efter planen leverer energi til både Danmark, Sverige og Tyskland. Men nu sår Dong Energy tvivl om den gigantiske havvindmøllerpark - på hele 600 MW.

- Vi kigger på mulighederne ved både Horns Rev 3 og Kriegers Flak, men ved især Kriegers Flak er der en række store udfordringer, som vi må tage højde for, siger Samuel Leupold, koncernchef for Dong Wind Power, til Berlingske Business.

Han ønsker ikke at udbyde sagen, idet udbudsprocessen er i gang, men peger på fem store udfordringer ved Kriegers Flak. Det er:

- En stram tidsfrist, en usikker undergrund, langt til land, gammel ammunition i farvandet samt en kompliceret nettilslutning.

Derudover er der usikkerhed om den økonomiske ramme for projektet, og alt i alt kan det koste parken livet.

Havvindmølleparken, som skal levere strøm til en million husstande, blev vedtaget af et enigt Folketing - dog uden Liberal Alliance - sidste år, men nu begynder Venstre at få kolde fødder.

- Ingen kan udstede garantier for noget som helst, før udbuddet af parkerne er afsluttet. Der er en økonomisk ramme for, hvad de må koste. Sprænger den økonomiske ramme, er der flere muligheder. Enten at man dropper en vindmøllepark, eller at man reducerer på den vedvarende energi andre steder, siger klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt til Berlingske Business.

Enhedslisten støtter vindmøllerparken under forudsætning af, at den ikke bliver så dyr, som Anholdt Havvindmøllepark, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) tidligere har kaldt "exceptionelt dyr".

Eksempler fra udlandet viser, at priserne på sådanne parker er særdeles høje, og det er også en af grundene til, at der er opstået tvivl i branchen.

Klima- og energiministeren er på ferie og ønsker ikke at kommentere sagen. Han har dog tidligere afvist, at Kriegers Flak ikke skulle blive til noget.

Dagens Gossip