Tvivl om fredsproces i Ukraine efter magert møde i Berlin

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Der kom ingen konkrete løsningsforslag på bordet, da udenrigsministrene fra Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland onsdag mødtes i Berlin for at drøfte den langvarige konflikt i det østlige Ukraine.

Dog er der fremskridt i visse sikkerhedsspørgsmål, siger den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier. Det gælder blandt andet våbenhvilen i den østlige del af landet, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ukraines udenrigsminister, Pavel Klimkin, udtrykker tvivl om fremtiden for Minsk-aftalen, der blev indgået i februar 2015 for at løse konflikten. Bortset fra våbenhvilen er kun en brøkdel af aftalen ført ud i livet.

Det lykkedes ikke parterne at nå til enighed om de grundlæggende rammer for en lov, så der kan holdes lokalvalg i de omstridte områder i Ukraine, sagde Steinmeier efter det mere end tre timer lange møde i den tyske hovedstad.

Ifølge den oprindelige tidsplan skulle valget have fundet sted i efteråret 2015.

Den tyske udenrigsminister forklarer, at parterne "stadig er meget langt fra hinanden".

Nu skal en arbejdsgruppe undersøge, om der er mulighed for kompromis på nogle områder. Et af de spørgsmål, som parterne ikke kan nå til enighed om, er, om de mere end én million fordrevne skal have lov at stemme ved valget.

Det skal også klarlægges, hvordan man kan sørge for sikkerheden under valgkampen og selve valget.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, afviser et ukrainsk krav om, at der indsættes bevæbnede tropper fra den europæiske samarbejdsorganisation OSCE.

/ritzau/dpa