Tvivl om russiske våben til Syrien

SYRIEN: Russiske medier sår fredag tvivl om Rusland vil gennemføre den kontroversielle leverance af det avancerede missilsystem S-300 til den syriske præsident Bashar al-Assad.

Torsdag mere end antydede Assad ellers i et TV-interview, at russerne allerede havde leveret første del af en ordre på 144 missiler og seks affyringsbatterier.

»Alle aftaler med Rusland vil blive indfriet, hvilket nogle allerede er blevet for nylig,« lød det fra den syriske præsident.

Fredag skrev de to russiske aviser Vedomosti og Kommersant ifølge Reuters imidlertid - med henvisning til kilder i våbenindustrien - at missilerne ikke er leveret endnu, og at det ikke er sikkert, at de leveres i år, men måske først i andet halvår af 2014.

Tirsdag meddelte den russiske viceudenrigsminister, Sergej Ryabov, ellers, at det syriske militær vil få leveret S-300 missilsystemet, der er beregnet til at sætte ind mod angribende fly og krydsermissiler på flere hundrede kilometers afstand. I den aktuelle situation er det våben, som kan sættes ind mod en udenlandsk interventionsstyrke eller udenlandske fly, der vil påtvinge det syriske luftvåben en flyve-forbuds-zone.

Sergej Ryabov betegnede oven i købet missilleverancen som en »stabiliserende faktor«.

Men som en kilde ifølge Reuters siger til Vedomosti, er det muligt, at den russiske regering i offentligheden giver udtryk for, at kontrakten vil blive opfyldt, men at det ikke betyder, at leverancerne nogensinde realiseres.

USA, der sammen med russerne forsøger at stable en fredskonference i Geneve på benene, er stærkt irriteret over udsigten til, at Assad kommer i besiddelse af det avancerede missilforsvarssystem. Samtidig har israelerne utvetydigt tilkendegivet, at de vil uskadeliggøre missilerne, inden de er gjort operationsklare, fordi de vil udgøre en trussel mod Israels luftrum og dets kampfly.

Russerne er præsident Assads største våbenleverandør og overvejer i øjeblikket også, at de vil levere ti MiG-29 kampfly.

Det russiske nyhedsbureau RIA citerer fredag en af cheferne for MiG-fabrikkerne, at detaljerne i øjeblikket diskuteres med en syrisk delegation.

Rusland erklærede for et par uger siden også, at de fortsætter leverancerne af avancerede krydsemissiler til præsident Assad.

Der er tale om de knap syv meter lange Yakhont-missiler med en rækkevidde på godt 300 kilometer, der vil kunne sænke udenlandske krigsskibe i Middelhavet.

Dagens Gossip