Twitter kan føre til bølge af børsnoteringer

Miniblog-tjenesten annoncerede torsdag aften, at den har indsendt papirerne for at blive børsnoteret, og Twitter-aktien ventes at kunne handles på børsen i begyndelsen af 2014.

Det kan blive startskuddet til et sandt boom i nye børsintroduktioner.

»Man kan rolig begynde at overveje, hvem der bliver den næste, for nu kommer det. Det er bare et spørgsmål om hvem,« siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea.

Ligesom Facebook er et skræmmeeksempel på, hvor galt det kan gå, kan børsnoteringen Twitter nemlig vise sig at blive et nummer, som mange vil ønske at gøre efter. Ikke bare sociale medier, hvor ingen oplagte står klar i kulissen, men blandt IT- og tech-aktier i de hele taget.

»Jeg tror helt klart, at det her kan føre til, at flere selskaber går på børsen. Sådan noget her er i udpræget grad et område, hvor succes avler mere succes. En højt profileret børsnotering, der er gået godt, gør det nemmere for den næste, særligt hvis det er et sammenligneligt selskab. Hvis den forrige var en fiasko, tænker man sig om en ekstra gang, før man gør forsøget,« siger Michael Borre.

Han tror ikke, det er tilfældigt, at Twitter lader sig børsnotere nu, hvor Facebook aktien er kravlet tilbage i den kurs, hvor den blev børsnoteret i foråret 2012. Aktien faldt tungt i månederne efter, indtil kursværdien var halveret, og i det klima kunne Twitter ikke have været introduceret på børsen, fastslår Michael Borre.

»Facebook var en regulær katastrofe, og det ville nærmest have været selvmord at børsnotere Twitter i kølvandet på den. Når vi ikke kender en aktie, er det næstbedste, vi kan gøre, at sammenligne med andre. Med Twitter-aktien vil man nok skele til Facebook, og derfor ville det have været svært at overbevise markedet om Twitters potentiale, mens Facebook lå underdrejet,« siger Michael Borre.

I Los Angeles Times roser Michael Pachter, analytiker hos Wedbush Securities, Twitters timing, mens Max Wolf, senioraktieanalytiker og cheføkonom hos Greencrest Capital Management forventer en »syndflod« af nye børsnoteringer, hvis det lykkes Twitter at få den gode børsdebut, som Facebook ikke fik.

Og det er der en god chance for, vurderer Michael Borre. Twitter har nemlig allerede vist, at man har fundet en model for annoncering på mobilen.

»Det vil gøre en kæmpe forskel. Det, der i den grad gjorde investorerne nervøse for Facebook, var bekymringen for, om de kunne klare skiftet til mobil. Det har de siden vist, og dermed siden har aktien så også rettet sig. Fremtidens verden er en mobil verden. Den stationære computer er en dinosaurus. Hvis Twitter kan sandsynliggøre, at de har knækket koden for at overføre deres produkt til mobilen, så har de en god chance for succes,« siger han.

Virksomheden anslås at få en markedsværdi på 15 milliarder dollar eller 84 milliarder kroner, og trods det svimlende beløb, blev beskeden om den forestående børsnotering - selvfølgelig - givet i et tweet fra selskabets officielle profil. Kort efter tikkede endnu et pip ud fra hovedkvarteret i San Francisco: »Now back to work,« stod der - tilbage til arbejdet.

Twitter har mere end 200 millioner, nogle anslår næsten 300 millioner, aktive brugere hver måned, men vurderes først at være blevet rentabelt i december sidste år. Twitter har kontinuerligt investeret blandt andet med opkøbet af videodelingstjenesten Vine i efteråret 2012.

Ifølge kilder tæt på processen er det Goldman Sachs, der er hovedbankforbindelse for børsnoteringen, som bliver en af de højest profilerede siden Facebooks i foråret sidste år.

Foreløbig har børsnoteringen imidlertid ikke givet offentligheden større indblik i virksomhedens finanser. Den er blevet kørt i stilling under radaren, hvilket er muligt under amerikansk børslovgivning for et selskab med en årlig omsætning på under en milliard dollar.

Reglerne giver Twitter lov til at holde informationer om blandt andet omsætning og overskud tæt til kroppen indtil tre uger før, at det såkaldte road show - selskabets salgsturne for aktierne - skydes i gang.

Dagens Gossip