Tyrkiet advarer kurdere mod brud på våbenhvile

Tyrkiets premierminister Ahmet Davutoglu understreger, at et angreb mod Tyrkiet vil betyde et brud på våbenhvilen i Syrien.

Landet "vil tage nødvendige midler i brug" mod kurdiske YPG-styrker i Syrien og Islamisk Stat, hvis de truer Tyrkiets sikkerhed, siger han til tyrkisk CNN ifølge Reuters.

- Våbenhvilen er ikke bindende for os, hvis det kommer til en situation, hvor Tyrkiets sikkerhed er truet. Vi vil tage de nødvendige midler i brug mod både YPG og Daesh (Islamisk Stat red.), når vi føler, vi er nødt til det, siger Davutoglu.

Udkastet til en våbenhvile i Syrien blev forhandlet på plads mellem USA og Rusland mandag, efter at præsidenterne Barack Obama og Vladimir Putin havde talt kort i telefon sammen.

Den skal træde i kraft på lørdag, hvis parterne i Syrien accepterer betingelserne.

Våbenhvilen gælder dog ikke bekæmpelsen af de ekstremistiske grupper som Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, der af FN betegnes som terrorister.

Til gengæld har de amerikansk støttede YPG-styrker onsdag aften meldt ud via en talsmand, at de er villige til at respektere en våbenhvile.

Kurderne forbeholder sig dog retten til at svare igen, hvis de bliver angrebet - ligesom Tyrkiet.

Den kurdiske milits i Syrien har den seneste tid erobret områder fra andre oprørsgrupper i den nordlige del af landet.

Militsen har udnyttet det magttomrum, der er opstået visse steder i regionen, efter russiske bombeangreb, som har drevet titusinder af mennesker på flugt.

Tyrkiet har reageret med stor vrede og frustration over kurdernes fremmarch.

De mener, at YPG i samarbejde med Kurdistans Arbejderparti (PKK) stod bag et bombeangreb for nylig i Ankara, hvor 28 mennesker blev dræbt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip