Tyrkiet: Aftale er vigtig for stabilitet i Mellemøsten

Den atomaftale, der tirsdag er indgået mellem Iran og de seks stormagter, er af stor betydning for stabiliteten i Mellemøsten, siger Tyrkiet.

Men Iran bør samtidig genoverveje sin politik vedrørende blandt andet Syrien og Yemen, lyder det fra den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu.

Han opfordrer regeringen i Teheran til at spille en mere konstruktiv rolle i de konflikter, der foregår rundt om i regionen.

- Vi skal væk fra de sekterisk baserede politikker og lægge særlig vægt på politisk dialog. Vi skal bidrage til en løsning af disse spørgsmål gennem dialog. Det er, hvad vi forventer fra vores broderland Iran, siger Cavusoglu.

Tidligere har Tyrkiet og Iran beskyldt hinanden for at forsøge at dominere Mellemøsten. De støtter hver sin side i krigene i Syrien og Yemen, men har bevaret en relativt god relation til hinanden på grund af den betydelige økonomiske samhandel.

Tyrkiet importerede sidste år varer for næsten 10 milliarder dollar fra Iran og eksporterede for omkring fire milliarder dollar.

Finansminister Mehmet Simsek betegner atomaftalen med Iran som "gode nyheder" for den tyrkiske økonomi og forventer, at det vil styrke handlen mellem de to lande.

Det tyrkiske eksportråd forventer, at handlen mellem de to lande kan blive fordoblet i år som konsekvens af atomaftalen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip