Tyrkiet-aftale skal stoppe flygtningestrøm på fire uger

Skrevet af admin

17/03/2016

Dagens topnyheder

Inden for fire uger skal Tyrkiet stoppe den illegale strøm af migranter.

Sådan lyder det fra Hollands premierminister Mark Rutte forud for EU-topmøde i Bruxelles. Dermed sættes der nu for første gang et tidsperspektiv på den aftale, som EU forsøger at indgå med Tyrkiet.

Holland har i øjeblikket formandskabet for EU, og Mark Rutte har dermed et ekstra lod i den aftale, som EU-landene håber at indgå med Tyrkiet på topmødet.

Et udkast til aftalen, som Ritzau er i besiddelse af, indeholder imidlertid ikke nogen datoer. Dermed er det uvist, hvornår Tyrkiet skal begynde at opfylde kernen i aftalen: En tilbagetagelse af alle de flygtninge og migranter, som illegalt er rejst fra Tyrkiet til Grækenland.

Ifølge en centralt placeret EU-kilde er datoen et af de udeståender, som skal diskuteres på topmødet. Men det er fortsat uvist, om EU-landene og Tyrkiet overhovedet kan nå så langt at skrive en dato ind i aftale.

Mark Rutter gør det dog klart, at effekten skal komme meget hurtigt:

- Vi ønsker, at overfarterne stopper, fordi vi begynder at sende folk tilbage til Tyrkiet. Vi forventer, at det vil stoppe overfarterne inden for tre til fire uger, siger Mark Rutte på vej ind til mødet i Bruxelles.

Ifølge Mark Rutte vil antallet af personer, der forlader Syrien, også falde, hvis det lykkes at lukke strømmen over Det Ægæiske Hav fra Tyrkiet og derfra via den såkaldte Balkan-rute til Nordeuropa.

- Der er ikke noget alternativ, vi skal lande en aftale. Hvis vi ikke gør det, vil den alvorlige situation i Grækenland blive en regulær krise, siger Mark Rutte med henvisning til ophobningen af flygtninge på grænsen til Makedonien.

Ifølge en EU-kilde er der dog flere problemer i at sætte en dato. I udkastet til aftale fremgår det, at Tyrkiet skal tage alle "nye irregulære migranter", som sejler til græske øer, tilbage.

Tyrkiet vil derfor i forhandlingerne kæmpe for at sikre en fordelagtig dato for, hvornår de "nye" migranter regnes fra. Grækenland ønsker derimod en hurtig dato for, hvornår man kan begynde at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet.

Hvis man sætter en dato umiddelbart efter topmødet, vil det ifølge EU-kilden være urealistisk at nå at skaffe eksempelvis nok personel nok til at håndtere registrering og tilbagesendelse til Tyrkiet.

Omvendt vil en dato flere uger fremme formentlig øge tilskyndelsen for flygtninge og migranter til at krydse Middelhavet, inden aftalen med Tyrkiet får effekt.

/ritzau/