Tyrkiet efterforsker prokurdisk partileder

Den tyrkiske anklagemyndighed har indledt en efterforskning af lederen af landets største prokurdiske parti, HDP, skriver tyrkiske medier.

Partilederen, Selahattin Demirtas, har ifølge anklagemyndigheden opfordret folk i den kurdiske hovedby, Diyarbakir, til at gribe til våben. Han skal være kommet med denne opfordring under blodige protester i byen i oktober sidste år.

Hvis sagen havner i retten og Demirtas findes skyldig, risikerer han 24 års fængsel.

HDP fik 13 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i sidste måned. Det betød, at regeringspartiet AKP mistede sit flertal i det tyrkiske parlament.

Efterforskningen af Demirtas kommer samtidig med, at Tyrkiet fortsætter sin massive militæraktion mod militante kurdere fra den forbudte separatistbevægelse PKK.

Demirtas har kritiseret luftangrebene mod PKK's stillinger, og han har anklaget den tyrkiske regering for at føre kamp mod den fælles fjende i Islamisk Stat som et dække for at svække kurderne i regionen.

Demirtas har ligeledes beskyldt præsident Recep Tayyip Erdogan for at forstørre krisen, så han har en undskyldning for at udskrive valg før tid i håb om, at regeringspartiet kan vinde sit flertal tilbage.

Tyrkiet har optrappet de kontroversielle luftangreb mod PKK's mål, efter fem mennesker er dræbt i angreb, som PKK får skylden for.

Torsdag eftermiddag sendte Tyrkiet 30 F-16 fly på vingerne. De har ifølge tyrkisk tv bombet PKK's stillinger fem forskellige steder. Avisen Hürriyet skriver, at der ifølge efterretningskilder er op mod 190 dræbte - et tal, som regeringen afviser at kommentere.

Regeringen i Ankara siger, at den kæmper i en to-sidet "krig mod terror" mod både Islamisk Stat i Syrien og PKK i Irak.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip