Tyrkiet er rystet af blodigt PKK-angreb på hæren

Skrevet af admin

07/09/2015

Dagens topnyheder

Tyrkiet er rystet af et angreb, som den forbudte bevægelse Kurdistans Arbejderparti, PKK, har gennemført i Daglica-området i den sydøstlige del af landet, hvor mange soldater meldes dræbt og såret.

- Tyrkiet er i sorg, skriver avisen Hurriyet efter angrebet, der skete søndag, og som betegnes som det blodigste mod hæren i mange år.

Ved angrebet blev to pansrede køretøjer sprængt i luften i den sydøstlige Hakkari-region nær grænsen til det nordlige Irak.

PKK skal have brugt 400 kilo sprængstof ved angrebet, som over 150 militante deltog i. Der udbrød kampe, som varede over syv timer. Militæret siger, at 16 soldater blev dræbt.

PKK siger, at 31 soldater blev dræbt. Bevægelsen er kendt for ofte at overdrive i erklæringer om angreb.

Det tyrkiske militær har ikke selv for vane at oplyse præcise tabstal.

- Disse terrorister skal udslettes fra bjergene. Uanset, hvad der sker, så må de udslettes. Dette lands bjerge må ikke overgives til terrorister, siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, i en tv-transmitteret tale.

To tyrkiske F-4 og to F-16 krigsfly blev sat ind i området for at gennemføre "massive luftangreb" 13 steder mod PKK.

- Mange terrorister blev dræbt ved et gengældelsesangreb, som det tyrkiske luftvåben gennemførte, skriver det anatolske nyhedsbureau.

Præsident Recep Tayyip Erdogan siger i en erklæring, at de dræbte soldater er martyrer.

Erdogan siger til tyrkisk tv, at der er tale om et mineangreb, og at det skete under en "oprydningsoperation" mod den militante kurdiske gruppe.

Mindst 70 tyrkiske politifolk og soldater er blevet dræbt siden juli. På PKK's side er hundredvis af militante dræbt.

Begge sider beskylder hinanden for at have brudt en våbenhvile, der blev indgået i 2013, og som skulle have banet vej for en endelig løsning på den langvarige konflikt, der har kostet titusinder af mennesker livet.

Men fredsforhandlingerne har reelt stået stille siden da og er nu brudt helt sammen.

/ritzau/Reuters