Tyrkiet hjemkalder ambassadør efter tysk folkedrab-stempel

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger i en advarsel til Tyskland, at Forbundsdagens beslutning om at kalde osmannernes drab på armeniere i 1915 for et folkedrab kan belaste forholdet mellem de to lande meget alvorligt.

Erdogan, der kommenterede sagen under et besøg i Nairobi efter et møde med Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, bekræfter, at Ankara har hjemkaldt landets ambassadør i Tyskland.

Tyrkiets udenrigsministerium kalder samtidig afstemningen i det tyske parlament for "et eksempel på uvidenhed og manglende respekt for lov og ret."

Tykiets vicepremierminister, Numan Kurtulmus, kalder den tyske beslutning for "en historisk fejltagelse".

- Dette er et emne, som forskere og historikere skal tage sig af - ikke politikere eller parlamenter, siger Kurtulmus og tilføjer:

- Selvfølgelig vil vi komme med en passende reaktion på denne beslutning på ethvert niveau.

Den tyrkiske udenrigsminister kalder medlemmerne af det tyske parlament for "uansvarlige" og beskylder forbundsrepublikken for at ville bortlede opmærksomheden fra dets egen mørke historie med Det Tredje Rige.

- Vejen til at lukke mørke kapitler i ens egen historie går ikke gennem en tilsmudsning af andre landes historie med uansvarlige og grundløse parlamentariske beslutninger, skriver ministeren på Twitter.

Forbundsdagen i Berlin vedtog tidligere torsdag en resolution, der betegner drab på armeniere under Første Verdenskrig som et folkedrab.

Den tyrkiske ambassadør, Hüseyin Avni Karslioglu, er kaldt hjem til Ankara til konsultationer.

Tyrkiet har også kaldt en tysk chargé d'affaires til samtale i udenrigsministeriet i Ankara, bekræfter den tyske ambassade til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip