Tyrkiet kan være på vej mod nyvalg

Det tegner mere og mere vanskeligt for Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, og hans forsøg på at bryde dødvandet og danne en regering.

Mandag måtte han meddele, at forhandlinger med det højreorienterede nationalistparti MHP ikke førte til en aftale om at gå i koalition.

- Den nuværende situation peger ikke mod muligheden for en koalition. Jeg vil om nødvendigt give mandatet tilbage efter at have drøftet det med præsidenten, siger Davutoglu.

Dermed er der en vis sandsynlighed for, at tyrkerne skal til stemmeurnerne igen senere på året.

MHP-leder Devlet Bahceli siger i en udtalelse, at Tyrkiet formentlig må holde parlamentsvalg igen, skriver Reuters.

- Vores betingelser blev ikke opfyldt af AKP, og derfor er der ikke dannet en koalitionsregering, siger Bahceli.

Ved valget i juni formåede regeringspartiet, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), ikke at sikre sig tilstrækkeligt med stemmer til at kunne regere alene, som det har gjort siden 2002.

Men partiet har heller ikke kunnet forhandle sig frem til en koalitionsaftale med et af de tre andre partier i parlamentet. Davutoglu har frem til den 23. august til at danne en regering.

Meget tyder nu på, at der i stedet vil komme et valg i efteråret, og at de fire partier eventuelt må gå sammen i en midlertidig såkaldt "valgregering" fra den 23. august og frem til valget.

Præsident Recep Tayyip Erdogan har ikke lagt skjul på, at han foretrækker en regering bestående af et enkelt parti. Han håber, at et nyvalg vil give AKP - som han selv er stifter af - sit flertal tilbage.

Den største oppositionsparti, CHP, ønsker at få mandat til at danne regering, hvis det ikke lykkes for Davutoglu inden 23. august.

Men hvis CHP skal have chancen for at indlede koalitionsforhandlinger, skal det godkendes af partierne MHP og HDP, hvilket er usandsynligt, skriver Reuters.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip