Tyrkiet-kender: Erdogan udrenser for at blive superpræsident

Skrevet af admin

19/07/2016

Mest læste i dag

8000 politibetjente, 700 soldater, 2745 dommere, 29 oberster, fem generaler og 15.200 personer fra uddannelsesministeriet.

Forfatter til bogen "Tyrkiet - fra Atatürk til Erdogan" Deniz Serinci remser alle de personer op, som præsident Recep Tayyip Erdogan vil have renset ud for på sigt at få mere magt i Tyrkiet.

Tirsdag er det kommet frem, at de tyrkiske uddannelsesmyndigheder nu også har beordret 1577 rektorer på alle højere læreanstalter fjernet, og at ministeriet i Ankara har frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.

- Erdogan vil udrense forskellige dele af det tyrkiske samfund for virkelige og indbildte modstandere. Folk, der har været involveret i det mislykkede kupforsøg mod ham, og andre modstandere skal væk.

- Han vil forhindre, at de engang i fremtiden vil forsøge at kuppe ham igen. Han vil af med sine modstandere, siger Deniz Serinci.

Ifølge Deniz Serinci har Erdogan længe sigtet efter at få så mange stemmer, at han kan indføre et præsidentielt system frem for det nuværende premierminister system.

- Som det er nu, har præsidenten kun ceremoniel betydning, hvorimod Erdogan vil få mere udøvende magt, hvis et præsidentielt system bliver indført.

- Derfor fjerner han allerede nu sine modstandere og bruger kupforsøget på at arbejde på at blive superpræsident.

For Erdogan handler det om at få indført en mere konservativ politik, siger Deniz Serinci.

- Under Erdogan er der fra 2002 til 2013 blevet bygget 17.000 nye moskeer, forbuddet mod islamisk slør er blevet ophævet på skoler og statslige institutioner, og der er kommet restriktioner på alkoholsalg og så videre.

- Konsekvensen af alt dette vil være, at vi vil se langt flere konservative værdier.

Ordren på at at få fjernet de mange rektorer gælder både statslige og private universiteter og kommer i forlængelse af et mislykket kupforsøg mod Erdogan i weekenden.

/ritzau/