Tyrkiet kræver dato af EU i strid om visumfrihed

Tyrkiets EU-minister siger ifølge Reuters, at hvis EU ikke fremsætter en klar dato for visumfrihed, så vil Tyrkiet ikke implementere flygtningeaftalen.

Den tyrkiske minister, Omer Celik, fremsætter udtalelsen i et interview med tv-stationen Haberturk.

Celik siger videre, at EU's krav om, at Tyrkiet skal ændre dets anti-terrorlovgivning, som er et centralt krav fra Bruxelles, vil bringe Europas sikkerhed i fare.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde i et interview, som den franske avis Le Monde bragte mandag, at hvis tyrkiske krav ikke opfyldes, så vil EU ikke få lov at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet.

- EU opfører sig ikke på en oprigtig måde over for Tyrkiet, siger han.

Erdogan påpeger, at ordningen, der skulle betyde, at tyrkere kan rejse til EU-landene uden visum, skulle være trådt i kraft allerede 1. juni.

- Hvis vores krav ikke mødes, vil tilbagesendelser ikke længere være muligt.

EU og Tyrkiet indgik aftalen om flygtninge i marts. Et af hovedelementerne er, at enhver flygtning eller migrant, der sejler fra Tyrkiet til græske øer, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet.

Til gengæld skulle EU give økonomisk støtte til de mange syriske flygtninge i Tyrkiet, ligesom der fra europæisk side har lydt løfter om visumfri rejser til store dele af EU. Der skal også sættes fart i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU.

Men de dele af aftalen er blevet forsinket. Det skyldes en strid om de tyrkiske antiterrorlove og bekymring i de vestlige lande om mulige krænkelser af menneskeretten efter sidste måneds fejlslagne militærkup.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip