Tyrkiet tilbageholder tilhængere af Erdogan-rival

Skrevet af admin

08/12/2015

Dagens topnyheder

Tyrkisk politi tilbageholder 18 personer, som er formodede tilhængere af en rival til præsident Recep Tayyip Erdogan.

Det drejer sig om imam og forfatter Fethullah Gülen, som bor i USA.

De anholdte tilhængere skulle arbejde indenfor politiet, skriver det statslige Anadolu nyhedsbureau. Der blev udstedt arrestordre på 27 betjente i en operation, som gik på tværs af 13 provinser og fokuserede på Istanbul.

Ifølge Dogan, et privat nyhedsbureau, fokuserede operationen på tidligere officerer og politichefer.

Gülen var med til at hjælpe Erdogan til magten og har stor indflydelse mange steder i det tyrkiske samfund.

Men siden vendte Erdogan sig mod Gülen og hans tilhængere og beskyldte dem for at oprette en "parallel stat", hvor Gülen har indflydelse på militæret og retssystemet - først og fremmest gennem sine netværk af uddannelsessteder og skoler.

Operationerne mod formodede tilhængere af Gülen er fortsat med uformindsket styrke siden parlamentsvalget, der blev vundet af AKP, som Erdogan stiftede.

I sidste måned blev snesevis af mennesker anholdt, herunder ledende politifolk og bureaukrater, som blev tilbageholdt efter en ransagning i Izmir.

Gülen har boet i selvvalgt eksil i USA siden 1999 og er genstand for flere arrestordrer i Tyrkiet. Anklagemyndigheden kræver ham fængslet i op mod 34 år.

Gülens bevægelse Hizmet siges at være imod Erdogan, som beskyldes for at blive mere og mere autoritær. Gülen har udbredt en særlig anatolsk version af islam. Han har en erklæret tro på videnskab og dialog, men han fremstår i Tyrkiet relativt konservativ.

/ritzau/Reuters