Tyrkiet trækker styrker fra nabolandet Irak efter appel

Tyrkiet meddeler, at landet trækker nogle af dets styrker ud af den nordlige Irak-provins Nineveh. Det sker efter en appel fra den amerikanske præsident, Barack Obama.

USA's præsident opfordrede fredag aften i en telefonsamtale Tyrkiets leder, præsident Recep Tayyip Erdogan, til at lægge en dæmper på spændingerne med nabolandet Irak.

Og nu anerkender Tyrkiet altså en "fejlkommunikation" med Irak om indsættelse af styrker i militærbasen Bashiqa.

Det fremgår dog ikke, hvor mange styrker der trækkes tilbage.

- Tyrkiet (...) anerkender fejlkommunikationen med den irakiske regering om indsættelsen af tyrkiske beskyttelsesstyrker. Sådan lyder det i en udtalelse fra det tyrkiske udenrigsministerium.

Irak protesterede først på måneden over, at Tyrkiet havde sendt flere hundrede soldater ind over grænsen uden at underrette den irakiske regering. Irakerne kaldte det en fjendtlig handling.

Tyrkiet svarede i første omgang, at de tyrkiske soldater skulle bevogte en international militærmission. Den var i Irak for at træne og udruste irakiske styrker, der forberedte sig på at generobre byen Mosul.

Mosul blev indtaget af militante tilhørende Islamisk Stat for over et år siden.

Det tyrkiske skridt er dog også blevet tolket som Tyrkiets forsøg på at få bedre fodfæste på den irakiske side af grænsen i forbindelse med regionale konflikter i området.

Præsident Erdogan sagde i forrige uge, at det var helt udelukket, at de tyrkiske soldater ville trække sig helt ud af Irak.

Opfordringen fra Obama kommer på et tidspunkt, hvor det forværrede forhold mellem Irak og Tyrkiet er begyndt at påvirke forholdet i den internationale koalition, der bekæmper Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip