Tyrkiet varsler tøvejr i relationerne til Israel

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiet og Israel er ved at fuldføre en aftale, som omfatter alle stridspunkter mellem de to lande, siger en højtstående tyrkisk embedsmand til nyhedsbureauet Reuters.

De to tidligere allierede lande synes således at være tæt på enighed om en erstatningsaftale for israelske kommandosoldaters drab på 10 tyrkiske aktivister i 2010.

De blev dræbt om bord på det tyrkiske skib "Mavi Marmara", som blev bordet i internationalt farvand af israelerne, da det var på vej til Gaza. Ifølge Tyrkiet var der tale om et nødhjælpsskib, det største af i alt seks, som ville bringe mad og andre fornødenheder til palæstinenserne i Gaza.

Blokaden skulle ifølge Israel forhindre, at væbnede militante palæstinensere fra blandt andet Hamas i Gaza kunne få våben.

De to lande har i de seneste måneder optrappet bestræbelser på at genoprette deres forhold, som blev stærkt forringet efter hændelserne.

De to lande har gradvist nærmet sig hinanden i forhandlingerne, der har stået på i flere år.

Tilbage i 2011 indledte en domstol i Tyrkiet en retssag mod de fire tidligere israelske forsvarschefer, der bliver holdt ansvarlig for de dødelige angreb på det tyrkiske skib.

En FN-rapport har siden fastslået, at Israel var i sin ret til at gribe ind og standse skibet, men at der blev brugt "unødig vold" mod de tyrkiske personer på skibet.

Tyrkiet har tidligere udtalt, at de kræver en formel undskyldning af Israel, men de nye forhandlinger viser altså, at parterne har nærmet sig hinanden.

Tyrkiet og Israel havde i en lang årrække gode relationer.

/ritzau/Reuters