Tyrkiet: Vi vil hjælpe i migrationskrisen og med i EU

Skrevet af admin

07/03/2016

Mest læste i dag

Tyrkiet er klar til at hjælpe EU med at løse flygtninge- og migrationskrisen, og Tyrkiet er også klar til at blive medlem af EU.

Det siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, mandag ved ankomsten til et topmøde i Bruxelles mellem EU og Tyrkiet.

- Dette topmøde viser, hvor uundværlig Tyrkiet er for EU og EU for Tyrkiet, siger Davutoglu.

- Vi har mange udfordringer foran os. Det eneste svar på de udfordringer er solidaritet, siger han.

Den tyrkiske premierminister siger, at for ham handler det ikke bare om migrationskrisen, men om "hele billedet" og "fremtiden for vores kontinent".

- Jeg er sikker på, at disse udfordringer vil blive løst gennem vores samarbejde, og Tyrkiet er parat til at arbejde med EU, siger han og tilføjer:

- Tyrkiet er også klar til at blive medlem af EU. Jeg håber, at topmødet i dag ikke bare vil fokusere på ulovlig migration, men også på Tyrkiets tiltrædelsesproces til EU.

- Det vil være en succeshistorie og et vendepunkt i vores forhold på den positive måde, siger Ahmet Davutoglu.

Til gengæld for tyrkisk hjælp til at dæmme op for tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa har EU lovet penge, visumfrihed for tyrkere og mere tempo på de ellers strandede udvidelsesforhandlinger med Tyrkiet.

På et topmøde mellem EU og Tyrkiet i november, hvor der blev opnået enighed om en fælles handlingsplan, blev det besluttet at åbne nye kapitler i udvidelsesforhandlingerne med Tyrkiet.

Davutoglu lovede ved den lejlighed flere demokratiske reformer i Tyrkiet, men umiddelbart før mandagens topmøde har de tyrkiske myndigheder overtaget kontrollen med Tyrkiets største avis, den regeringskritiske Zaman.

Flere EU-ledere har før topmødet kritiseret det tyrkiske slag mod pressefriheden.

- At samarbejde med Tyrkiet betyder ikke, at vi ikke skal stå vagt om pressefriheden. Det gør jeg, siger Frankrigs præsident, François Hollande.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at der er "grund til at kritisere det, vi har set i Tyrkiet".

- Og det vil også blive taget op med den tyrkiske premierminister i dag (mandag, red.), siger han.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, sagde i weekenden, at Tyskland tvivler meget på, om Tyrkiet skal med i EU.

- Men det er et spørgsmål for kommende år. Det er ikke en bekymring lige nu, sagde Schäuble, der er partifælle med forbundskansler Angela Merkel.

/ritzau/