Tyrkiet vil fastholde faglærte syrere med statsborgerskab

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, præciserer nu sit forslag om at tildele en del af de mange syriske flygtninge i landet statsborgerskab.

Det skal især være syrere med kvalifikationer til at begå sig på arbejdsmarkedet, der skal have mulighed for at få et tyrkisk pas, forklarede Erdogan tirsdag.

- Vestlige nationer åbner deres døre for den slags faglærte personer. Og de har ikke andet valg end at rejse til Vesten, hvis vi ikke selv åbner portene (til statsborgerskab, red.). Vi vil gerne drage nytte af deres viden, siger Erdogan.

Han luftede første gang ideen om statsborgerskab lørdag.

- Vil vil hjælpe vores syriske venner ved at tilbyde dem chancen for, hvis de vil, at få tyrkisk statsborgerskab, sagde Erdogan ifølge AFP.

Udtalelsen har fået en blandet modtagelse i den tyrkiske befolkning.

Under hashtagget "Jeg vil ikke have syrere i mit land" har flere tyrkere de seneste dage luftet deres utilfredshed med forslaget.

På Twitter har flere tyrkere givet udtryk for, at de ønsker at hjælpe de syriske flygtninge. Men tyrkisk statsborgerskab er over grænsen.

- At give statsborgerskab burde ikke afhænge af, hvad en enkelt person ønsker. Vi har brug for en afstemning, skriver Mahomet Mahomet ifølge AFP på Twitter.

Hvor mange af de 2,7 millioner syrere, som befinder sig i landet, der skal have statsborgerskab, kom præsidenten ikke ind på under sin tale.

Men det tyrkiske indenrigsministerium arbejder på at komme med konkrete initiativer til at føre forslaget ud i livet ifølge Erdogan.

Regeringen i Ankara har desuden sagt, at den vil gøre det nemmere for migranter fra Syrien og andre lande at få arbejdstilladelse.

- Der er højt kvalificerede individer blandt syriske flygtninge i Tyrkiet. Det vil tjene både Tyrkiets interesser og forbedre deres levestandard, siger Erdogan om tildeling af statsborgerskab.

/ritzau/Reuters