Tyrkiet vil forhindre buh-råb under stilhed med brochurer

Det vakte opsigt international, da tyrkiske fans under tirsdagens venskabskamp mellem Tyrkiet og Grækenland buhede, da der blev holdt et minuts stilhed til ære for ofrene for fredagens angreb i Paris.

De tyrkiske fans sang og buhede, hvilket blev mødt af fordømmelse i nogle nyhedsmedier og på sociale medier.

Det tyrkiske fodboldforbund vedtog torsdag derfor en handlingsplan, som skal forhindre en lignende hændelse.

Efter et møde mellem landstræneren Fatih Terim og det tyrkiske fodboldforbund, TFF, blev man enig om en række tiltag for at forhindre, at forbundets omdømme lider et knæk igen.

Det skriver avisen Hürriyet og flere andre tyrkiske medier.

Landstræneren vil under et pressemøde understrege betydningen af fans adfærd, særligt når de nationale hymner fra modstanderhold synges.

Brochurer skal trykkes og placeres på sæder på stadion før landskampe, og videoreklamer skal sendes med landstræneren og profiler fra landsholdet.

Ifølge Hürriyet var landstræneren, som er en bredt respekteret figur i tyrkisk fodbold, rødglødende af raseri over adfærden.

- Hvad sker der med os. Vi gør ting, som vi ikke vil have andre gør mod os. Vi hylder de døde. Kan vi ikke vente et minut, siger han og understreger, at Tyrkiet er nødt til at forbedre dets omdømme i Europa.

Ifølge Daniella Kuzmanovic, der er lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, er det dog en misforståelse, at adfærden skulle være en mangel på respekt.

Tilskuerne råbte ikke "Allah u Akbar", hvilket betyder "Allah er stor", fra tilskuerrækkerne, men "Sehitler ölmez, vatan bölünmez", som betyder "martyrer dør aldrig, og vores fædreland kan aldrig deles".

- Sloganet er et centralt nationalistisk slogan i Tyrkiet, som stammer fra den kurdiske konflikt med PKK.

- Det er ikke ualmindeligt at hylde og ære folk, der er blevet dræbt. Det er bare en anden måde at udtrykke respekten på i stedet for stilheden, siger hun til Jyllands-Posten.

Kampen endte i øvrigt 0-0.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip