Tyrkiets ærkerival opfordrer til historisk våbenhvile

Öcalan bad samtidig sine militante grupper om at forlade tyrkisk territorium for at bane vej for fred.

»Vi er nået til et stadie, hvor våbnene bør være tavse,« står der i et brev fra PKK-lederen, som blev læst højt af en kurdisk politiker foran en stor folkemængde i den kurdiskdominerede by Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet.

»Vi er nået til et stadie, hvor vores væbnede elementer bør trækkes tilbage fra Tyrkiet. Det er på tide, at politikkens vej sejrer,« hedder det videre i brevet, som også blev hørt direkte i TV og radio af millioner af seere og lyttere.

Öcalans opfordring er kulminationen på måneders forhandlinger mellem Tyrkiets efterretningstjeneste og den fængslede statsfjende, der afsoner en livstidsdom for forræderi på en isoleret ø ud for Istanbul.

Ankara indledte forhandlingerne med Öcalan sidste år, og premierminister Recep Erdogan har sagt, at han tror fuldt og fast på fredsprocessen, selvom »den kan koste mig min politiske karriere«. Udtalelsen kom umiddelbart efter, at flere nationalistiske oppositionspolitikere tordnede mod hans »bløde linje« over for PKK og anklagede ham for forræderi.

Öcalans erklæring er tilrettelagt, så den falder sammen med det kurdiske nytår, Newroz, og ifølge tyrkiske medier er hundredtusinder samlet for at feste i Diyarbakir.

Det er endnu uklart, hvad Öcalan er stillet i udsigt, men ifølge AFPs oplysninger ventes det, at de 15 millioner kurdere i Tyrkiet kan se frem til udvidede, konstitutionelle rettigheder, mens et ukendt men stort antal fanger med relationer til PKK løslades.

Det ventes også ifølge nyhedsbureauet, at Öcalan vil kræve »sikker passage« for PKK-krigere, der trækker sig tilbage til det nordlige Irak.

PKK har kæmpet for kurdisk selvstyre i den sydøstlige del af Tyrkiet og er på terrorlisten i EU, Tyrkiet og USA grundet terrorhandlinger i blandt andet Tyrkiet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip