Tyrkiets centralbank vil sætte ind mod uro

På den seneste er den tyrkiske lira raslet ned i værdi, og f.eks. faldet med 4,6 procent over for den amerikanske dollar.

Samtidig er renten på toneangivende 10-årige tyrkiske statsobligationer steget fra 3,1 til 4,2 procent fra d. 23. maj til i dag - hvilket er tegn på lavere investortillid. Og i samme periode er det ledende tyrkiske aktieindeks faldet med 14 procent.

Vil stabilisere lira

Situationen er nu så uholdbar, at den tyrkiske centralbank har besluttet sig for at sætte ind med midlertidige pengepolitiske tiltag, der skal stabilisere udviklingen i liraen.

»De er meget upræcise. Men det centralbanken siger i sin erklæring er, at den midlertidigt er villig til at intervenere. Og det kan både være direkte på valutamarkedet, hvor man enten opkøber eller supplerer, afhængigt af hvad der er nødvendigt. Og de er også villige til at købe eller sælge statsobligationer,« siger Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea og fortsætter:

»De vil gøre, hvad der er nødvendigt for at stabilisere. Om det så er det ene eller det andet vil udviklingen vise,« siger han.

Centralbanken vil blandt andet købe eller sælge statsobligationer via såkaldte åbne markedsoperationer (OMP'er).

Virkning afhænger af gadekampe

Om tiltagene så virker, afhænger i høj grad af den politiske udvikling, og om gadekampene og demonstrationer i hovedstaden Istanbul fortsætter.

Men som udgangspunkt er der stor chance for, at det vil have en effekt. For mange investorer har i løbet af de seneste år lært, at det er en dårlig forretning at bekæmpe centralbanker, siger Nordea-strategen.

»Hvis den tyrkiske centralbank ligger sig i selen for at stabilisere liraen, så vil den formentlig få ret. Så selvom markedet spekulerer i en svækkelse pga. urolighederne, så vil centralbanken - i hvert fald baseret på historiske erfaringer - vinde. Det vil sige, at dem der spiller på en svækkelse taber,« siger Henrik Drusebjerg.

Men kan du ikke være svært at have tillid til en centralbank, der kommer med så vage udmeldinger, at man ikke engang ved, om de vil købe eller sælge obligationer?

»En vag udmelding kan også være en meget stærk udmelding. Lidt ligesom da Draghi sidste sommer sagde, at ECB var parat til at gøre alt, hvad der skulle til for at bevare euroen. Det fik jo renterne i Sydeuropa til at falde dramatisk. Og det er lidt det samme, den tyrkiske centralbank er ude at sige,« siger Henrik Drusebjerg.

Meldingen fra centralbanken ser allerede ud til at have haft en effekt. Liraen er i dag styrket en smule overfor dollaren, mens det tyrkiske ledende indeks er åbnet i en stigning på et par procent.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip