Tyrkiets Erdogan på besøg efter mange udsving

Skrevet af admin

19/03/2013
Kort forinden var gæsten, den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan vred og uvarslet kørt afsted til lufthavnen. Årsagen var tilstedeværelsen i Spejlsalen af en journalist fra den kurdiske TV-station, Roj-TV. Samtidig rasede stormen efter Muhammedtegningerne, og Erdogan var som andre muslimske ledere yderst kritisk overfor Danmarks nølen med at undskylde tegningerne, der blev fundet dybt krænkende.Det dansk-tyrkiske forhold var dermed lagt i dybfryseren.I morgen onsdag 20. marts kommer Erdogan atter på officielt besøg. Forholdet mellem Danmark og Tyrkiet er tøet op.Seks dage efter, at den tyrkiske premierminister i 2005 havde ladet den danske statsminister stå med håret i postkassen, fastholdt Anders Fogh Rasmussen, at han ikke ville mødes med en række muslimske ambassadører for at drøfte Muhammedtegningerne.I april 2009 er Anders Fogh Rasmussen kandidat til posten som NATOs generalsekretær, men Tyrkiet, NATO-landet med den næststørste hær, stritter imod.Spørgsmålet om tegningerne og Roj-TV, der har sendetilladelse fra Danmark er ikke glemt. Fogh har hverken undskyldt eller fået lukket TV-stationen, som beskyldes for at støtte den militante kurdiske oprørs- og terrororganisation PKK. Den tyrkiske ambassade i København har siden 2005 haft en anmeldelse liggende hos Statsadvokaten, som har sendt den til Københavns Politi.Erdogan vender i første omgang tommelfingeren ned overfor Fogh, men formildes efter et løfte om, at Tyrkiet får en vicegeneralsekretærpost og kort tid efter bliver det klart, at Fogh vil tale ved en konference om »Civilisationernes Alliance« i Istanbul senere i april, hvor det ventes, at han på en eller anden måde vil sige undskyld for Muhammedtegningerne.Den nye NATO-chef kommer dog ikke med en direkte undskyldning, men siger, at han aldrig selv vil afbilde en religiøs skikkelse, herunder profeten Muhammed på en måde, der kan virke sårende på andre.Om Roj-TV siger Fogh, at han vil gøre, hvad han kan for at lukke tv-stationen under forudsætning af, at der er afgørende beviser, og at det kan lade sig gøre indenfor rammerne af den danske lovgivning.I marts 2009 rejser statsadvokat og Københavns politi til Tyrkiet for at efterforske, og i forsommeren 2010 offentliggør Berlingske en række artikler, som afdækker Roj-TVs forbindelser til PPK. Samme år i august rejser statsadvokaten tiltale mod tv-stationen for terrorvirksomhed, og i januar 2012 dømmes to selskaber bag tv-stationen for at fremme terror ved at fungere som PKKs talerør. Sagen er anket til Landsretten.Radio- og tv-nævnet beslutter i september sidste år at fratage stationen sendetilladelsen i to måneder. Siden har TV-stationen ifølge B.dk. selv valgt at lukke ned efter den storm, der været omkring den.Ifølge TVnyt.com. har selskabet Mesopotamia Broadcast Denmark - der også stod bag Roj TV - siden lanceret en ny kurdisk tv-kanal med navnet Nûçe TV. Den nye kanal er udelukkende en nyhedskanal.Men tiden til et officielt besøg fra Tyrkiet har nu været skønnet moden.

Dagens topnyheder

Kort forinden var gæsten, den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan vred og uvarslet kørt afsted til lufthavnen. Årsagen var tilstedeværelsen i Spejlsalen af en journalist fra den kurdiske TV-station, Roj-TV. Samtidig rasede stormen efter Muhammedtegningerne, og Erdogan var som andre muslimske ledere yderst kritisk overfor Danmarks nølen med at undskylde tegningerne, der blev fundet dybt krænkende.

Det dansk-tyrkiske forhold var dermed lagt i dybfryseren.

I morgen onsdag 20. marts kommer Erdogan atter på officielt besøg. Forholdet mellem Danmark og Tyrkiet er tøet op.

Seks dage efter, at den tyrkiske premierminister i 2005 havde ladet den danske statsminister stå med håret i postkassen, fastholdt Anders Fogh Rasmussen, at han ikke ville mødes med en række muslimske ambassadører for at drøfte Muhammedtegningerne.

I april 2009 er Anders Fogh Rasmussen kandidat til posten som NATOs generalsekretær, men Tyrkiet, NATO-landet med den næststørste hær, stritter imod.

Spørgsmålet om tegningerne og Roj-TV, der har sendetilladelse fra Danmark er ikke glemt. Fogh har hverken undskyldt eller fået lukket TV-stationen, som beskyldes for at støtte den militante kurdiske oprørs- og terrororganisation PKK. Den tyrkiske ambassade i København har siden 2005 haft en anmeldelse liggende hos Statsadvokaten, som har sendt den til Københavns Politi.

Erdogan vender i første omgang tommelfingeren ned overfor Fogh, men formildes efter et løfte om, at Tyrkiet får en vicegeneralsekretærpost og kort tid efter bliver det klart, at Fogh vil tale ved en konference om »Civilisationernes Alliance« i Istanbul senere i april, hvor det ventes, at han på en eller anden måde vil sige undskyld for Muhammedtegningerne.

Den nye NATO-chef kommer dog ikke med en direkte undskyldning, men siger, at han aldrig selv vil afbilde en religiøs skikkelse, herunder profeten Muhammed på en måde, der kan virke sårende på andre.

Om Roj-TV siger Fogh, at han vil gøre, hvad han kan for at lukke tv-stationen under forudsætning af, at der er afgørende beviser, og at det kan lade sig gøre indenfor rammerne af den danske lovgivning.

I marts 2009 rejser statsadvokat og Københavns politi til Tyrkiet for at efterforske, og i forsommeren 2010 offentliggør Berlingske en række artikler, som afdækker Roj-TVs forbindelser til PPK. Samme år i august rejser statsadvokaten tiltale mod tv-stationen for terrorvirksomhed, og i januar 2012 dømmes to selskaber bag tv-stationen for at fremme terror ved at fungere som PKKs talerør. Sagen er anket til Landsretten.

Radio- og tv-nævnet beslutter i september sidste år at fratage stationen sendetilladelsen i to måneder. Siden har TV-stationen ifølge B.dk. selv valgt at lukke ned efter den storm, der været omkring den.

Ifølge TVnyt.com. har selskabet Mesopotamia Broadcast Denmark - der også stod bag Roj TV - siden lanceret en ny kurdisk tv-kanal med navnet Nûçe TV. Den nye kanal er udelukkende en nyhedskanal.

Men tiden til et officielt besøg fra Tyrkiet har nu været skønnet moden.