Tyrkiets Erdogan udelukker tilbagetrækning fra Irak

Tyrkiske soldater er i Irak for at bidrage med træning og oplæring i forbindelse med krigen mod Islamisk Stat, og det er helt uaktuelt at trække dem ud.

Det den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Regeringen i Bagdad er rasende over, at Tyrkiet har sendt flere hundrede soldater til Bashiqa, der ligger 30 kilometer nordøst for Mosul.

Irakerne kræver, at Tyrkiet trækker alle dets styrker ud af Irak, men det afvises af Erdogan. Han hævder, at de tyrkiske soldater er der for at træne de kurdiske peshmerga-styrker i lighed med Tyskland og en række andre lande i den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat.

- Det, som de foretager sig i Bashiqa og på basen, er oplæring. Antallet af tyrkiske soldater vil blive øget eller reduceret - alt efter, hvor mange peshmergaer som er i træning. Tilbagetrækning er udelukket, siger Erdogan.

Iraks regering har truet med at tage sagen op i FN's Sikkerhedsråd. Ifølge Bagdad er de tyrkiske soldaters tilstedeværelse i Irak ulovlig - uden myndighedernes samtykke.

Erdogans udtalelser kommer dagen efter, at han har haft møder med den irakiske kurdiske leder, Massud Barzani, som længe har haft gode forbindelser til Erdogans regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP.

Ifølge Erdogan vil Tyrkiet, USA og Nordirak holde et trilateralt møde 21. december om alle emner og temaer.

Tyrkiets program er koncentreret på en base nær Mosul, som er Islamisk Stats vigtigste bastion i Irak. Basen giver tyrkerne et fodfæste i et område, hvor en militær operation mod IS kunne tænkes at begynde.

Samtidig får Tyrkiet en stærk position i forhold til ærkefjenderne i PKK, Kurdistans Arbejderparti.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip