Tyrkiets kystvagt slår migranter på havet med køller

Skrevet af admin

12/03/2016

Dagens topnyheder

En mindre båd med migranter på vej over havet mod Grækenland er blevet angrebet af den tyrkiske kystvagt, viser en video, som BBC har offentliggjort.

Kystvagtens ansatte slår ud mod båden med lange køller, men det er svært at se, om personer i båden faktisk bliver ramt. På videoen høres en kvinde skrige højt under angrebet.

Hændelsen skete i Ægæerhavet, da migranterne var på vej mod den græske ø Lesbos, og episoden er blevet bekræftet af kystvagten.

En talsmand for kystvagten siger ifølge BBC, at formålet med indgrebet på havet var at stoppe motoren "uden at skade flygtningene".

Normalt trækker kystvagten de små både med migranter tilbage til Tyrkiet med tov, men i det aktuelle tilfælde ville båden ikke stoppe, og "den fortsatte mod Grækenland", siger talsmanden.

EU og landene på Balkan har efter en historisk tilgang af flygtninge og migranter det seneste år taget mere effektive metoder i brug for at bremse flygtningestrømmen.

Balkanruten, hvor adskillige tusinde mennesker dagligt ankom til EU fra sidste sommer og indtil for nylig, er reelt lukket, da beslutninger i Tyskland og Østrig har fået en hel stribe lande til at lukke deres grænser.

Som konsekvens er tusindvis af flygtninge og migranter strandet i Grækenland.

På et topmøde er EU og Tyrkiet for nylig blevet enige om, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de overbelastede græske øer.

Alle omkostninger til dette skal betales af EU.

Samtidig er parterne enige om, at for hver syrer, Tyrkiet tager imod fra de græske øer, skal EU-landene tage imod en anden syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet.

Tyrkiet er i dag hjemsted for flere end 2,7 millioner flygtninge fra krigen i Syrien.

/ritzau/