Tyrkiets leder truer med at forbyde Facebook

Skrevet af admin

07/03/2014

Dagens topnyheder

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, siger, at han muligvis vil forbyde Facebook og YouTube efter et lokalvalg den 30. marts, fordi hans politiske fjender har misbrugt dem.

Erdogan står midt i sin måske værste krise, hvor han er svækket af en magtkamp med en bevægelse under ledelse af en tyrkisk muslimsk prædikant, Fethullah Gülen, der er gået i eksil i USA.

Erdogan var tidligere allieret med Gülen, men beskylder nu prædikanten for at være hovedmanden bag en serie af "forfalskede lydoptagelser", som antyder, at premierministeren er korrupt.

Lydoptagelserne, som ifølge Erdogan er fabrikerede, er lagt ud på internettet. I denne uge er der tale om fem nye optagelser ud på YouTube og Facebook.

- Vi vil ikke lade nationens fremtid afhænge af Facebook, siger Erdogan sent torsdag aften til den tyrkiske tv-station ATV.

Erdogan bebudede tidligere på ugen overraskende sin mulige exit fra politik.

- Jeg er parat til at forlade politik, medmindre mit parti vinder lokalvalget, sagde det islamistiske AKP's leder, som i 11 år har været Tyrkiets leder.

På de famøse lydoptagelser, der er lækket på nettet, taler premierministeren angiveligt med sin søn Bilal om, hvordan de kan skjule millioner af euro. Pengene, der angiveligt stammer fra korruption, skal uddeles til flere forretningsfolk, hedder det.

Erdogan siger, at beskyldningerne er det pure opspind, men affæren svækker hans autoritet hos nogle vælgere, hvilket kan skade ham ved lokalvalget.

Ifølge Erdogan er det tilhængere af Gülen, som står bag en smædekampagne, der har fået tusinder til at gå på gaden og kræve Erdogans afgang.

Regeringslederen har også svaret igen ved afskedige eller forflytte hundredvis af politifolk og jurister, som er blevet beskyldt for at tilhøre Gülen-bevægelsen.

Det seneste slag, der er blevet rettet mod Gülens tilhængere, var en parlamentsbeslutning for en uge siden om at lukke bevægelsens netværk af skoler.

En ekspert i Tyrkiet, professor i sociologi Dani Rodrik, understreger, at det ikke kun er korruptionssagen i sig selv, som svækker Erdogan, men også den måde, som han har regeret på under krisen.

- Han har skabt endnu større splittelse i nationen, siger han.

AKP står i en ny meningsmåling fra Metropoll til at få 36,3 procent af stemmerne - mod 50 procent ved parlamentsvalget i 2011.

/ritzau/Reuters