Tyrkiets regering truer med at sætte hæren ind

Bulent Arinc sagde ifølge Reuters, at hvis politiets magtanvendelse ikke er nok til at stoppe de uroligheder, som i nu mere end to uger har udspillet sig i Istanbul, Ankara og mange andre byer i Tyrkiet, vil hæren blive sat ind.

»Vores politi, og vores sikkerhedsstyrker gør deres arbejde. Hvis det ikke er nok, så kan vi bruge dele af de tyrkiske væbnede styrker,« sagde Arinc til Tyrkiets statsdrevne TRT-TV.

Vicepremierministerens udmelding kom samtidig med, at politi og strejkende demonstranter stødte sammen i Ankara. Urolighederne sker, efter regeringen betegnede mandagens strejke, som to store fagforeningssammenslutninger bakkede op om, som »ulovlig«, og advarede om, at politiet ville blive sat ind mod strejkende, der gik på gaden for at demonstrere.

Fagforeningerne bakkede med deres opfordring op bag protesterne over politiets fremfærd mod demonstranterne i blandt andet Istanbul.

Det, der her startede som fredelige protester over opførelsen af et indkøbscenter på et grønt område ved byens centrale Taksimplads, blev i de første dage mødt med helt unødvendig magtanvendelse af politiet. Efter det er urolighederne blevet stadigt mere voldsomme og har bredt sig, og samtidig kræver demonstranterne nu, at premierminister Recep Tayyip Erdogan går af. Yderligere er protesterne også blevet et opgør med Erdogan og regeringens påståede snigende islamisering af det sekulære Tyrkiet.

Lørdag gik politiet endnu engang i aktion med overdrevent brug af tåregas, vandkanoner og knipler og ryddede Geziparken ved Taksimpladsen ,som demonstranter havde holdt besat i 18 dage. Søndag var der voldsomme kampe i sidegaderne til Taksimpladsen og mandag morgen fortsatte urolighederne.

Den tyrkiske regerings håndtering af krisen er sammen med politiets metoder blevet mødt med international kritik.

Mandag sagde den tyske kansler Angela Merkel ifølge AFP, at hun var chokeret over fremfærden mod demonstranterne i byerne, og betegnede metoderne som alt for barske.

»Der har været vist forfærdelige billeder, hvor man har kunnet se, at der faret alt for hårdt frem«, lød det fra den tyske kansler.

Fra oppositionen i parlamentet lyder også nu kritik af regeringen. Lederen af Det Republikanske Folkeparti, Kemal Kilicdaroglu, siger til Reuters, at protesterne »markerer et vendepunkt for Tyrkiet« og viser, at Erdogans AKP-parti er ude af trit med en »ny demokratisk generation«, og at myndighedernes fremfærd i gaderne »afspejler strukturerne i den autoritære stat, som AKP har skabt«.

Metoderne ved rydningen af Geziparken, »viser tankegangen hos en diktator,« lyder det fra Kemal Kilicdaroglu.

Premierminister Erdogan insisterede søndag på et massemøde i Istanbul med end 100.000 tilhængere, at »det var hans pligt at beordre politiet til at storme Geziparken« efter, at demonstranterne havde trodset hans advarsler om at rydde parken, hvis de ikke pakkede sammen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip