Tyrkiets regering varsler reformer og mere præsidentmagt

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, siger, at hans nye regering vil indlede en omfattende reformproces i de kommende seks måneder - både økonomisk, socialt og retspolitisk.

Premierministeren understreger samtidig, at regeringen vil arbejde på at mindske spændingerne i landet. Men han fastholder, at regeringen ønsker en forfatningsændring, så Tyrkiet får et præsidentsystem med øget magt til præsident Recep Tayyip Erdogan.

- Det nuværende system skaber spændinger mellem præsident og premierminister, siger Davutoglu, som tirsdag gav et direkte tv-interview.

Samtidig siger præsident Erdogan selv, at en ny forfatning kan komme på plads i denne regeringsperiode.

- Valget 1. november sikrede os fire år med stabilitet og tillid. Lad os gøre denne periode til en tid med reformer, hvor en ny forfatning prioriteres højt, siger Erdogan, som tirsdag talte ved en mindeceremoni for den nationale faderskikkelse Mustafa Kemal Atatürk.

Erdogans og Davutoglus parti, AKP, har absolut flertal i parlamentet i hovedstaden, Ankara. Resultatet er en stor sejr for ikke mindst Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident.

Oppositionen ser Erdogan som en autoritær høg, der er ude på at rage mere magt til sig selv, og er bekymret for, at det vil føre til en svækkelse af parlamentets beføjelser.

Den 61-årige magtfigur har svoret at blive en aktiv præsident og har allerede styrket præsidentens magt fra tidligere at have været en mere ceremoniel stilling.

Lederen af Tyrkiets pro-kurdiske opposition siger, at Erdogan forsøger at skabe et "forfatningsmæssigt diktatur."

Selahattin Demirtas, som er med til at lede det pro-kurdiske parti HDP, siger, at han venter en snarlig folkeafstemning om en forfatning, hvormed den overvejende ceremonielle præsidentpost vil være afgørende forandret.

Mange iagttagere havde ventet at se en forsonende kurs efter en valgkamp, der skabte dyb splittelse i det tyrkiske samfund.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip