Tyrkisk by er ikke parat til at modtage flygtninge

Skrevet af admin

03/04/2016

Dagens topnyheder

De lokale myndigheder i den vestlige tyrkiske by Dikili er ikke er klar til at huse de hundredvis af flygtninge og migranter, der forventes at ankomme til byen fra Grækenland mandag i henhold til en aftale mellem Tyrkiet og EU.

Det siger byens borgmester til nyhedsbureauet dpa søndag.

- Selv som borgmester har jeg ikke modtaget nogle oplysninger overhovedet fra de ansvarlige i Ankara (Tyrkiets hovedstad, red.) vedrørende flygtningene, siger borgmester Mustafa Tosun.

Tidligere på ugen oplyste en EU-kilde, at de første 500 flygtninge og migranter vil blive sendt tilbage til Tyrkiet fra Grækenland mandag.

Efter planen skal i hvert fald nogle af flygtningene sejles fra den græske ø Lesbos til den tyrkiske havneby Dikili.

EU har for nylig indgået en aftale med Tyrkiet om, at afviste asylansøgere skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU. Men dem, der allerede har været i Grækenland og blevet sendt retur til Tyrkiet, kommer bagerst i køen.

Borgmester Mustafa Tosun fortæller, at han ikke har modtaget nogen information om, hvor mange flygtninge der kommer til Dikili mandag, eller hvor de skal indkvarteres.

Ifølge græske myndigheder var flere end 52.500 flygtninge og migranter lørdag strandet i Grækenland.

Både FN og Amnesty International har kritiseret planen om at sende afviste asylansøgere retur til Tyrkiet.

Yderligere beskylder Amnesty International Tyrkiet for dagligt at sende omkring 100 syriske flygtninge tilbage til Syrien i strid med alle internationale regler.

EU har hele tiden understreget, at flygtninge- og migrationsaftalen med Tyrkiet vil overholde folkeretten såvel som EU's egen lovgivning.

Amnesty International oplyser, at organisationen vil sende en delegation til Lesbos samt den nærliggende ø Chios mandag for at overvåge situationen.

Netop på Chios opstod der fredag tumult, da op mod 800 flygtninge og migranter brød ud af et modtagecenter på øen, og tre personer endte på hospitalet med knivstik.

Med udsigten til, at omkring 750 flygtninge skal sendes retur til Tyrkiet mellem mandag og onsdag, forventer de græske migrationsmyndigheder endnu mere vold.

- Folk, der er fortvivlede, har en tendens til at blive voldelige, siger Giorgos Kyritsis, der er talsmand for Grækenlands migrationsværk, til den britiske avis The Observer søndag.

- Disse mennesker er flygtet fra krig. De er ikke kriminelle.

Giorgos Kyritsis fortæller videre, at af de 2300 embedsmænd, EU har lovet at sende til Grækenland for at hjælpe med at sende flygtningene retur, er der hidtil kun ankommet 200.

- Vi venter stadig på de juridiske eksperter og oversættere, som de har sagt, de vil sende, siger han.

/ritzau/