Tyrkisk interesse for Kina skaber bekymring i Nato

USA udtrykker dyb bekymring over, at Tyrkiet har besluttet at være med til fremstille et langtrækkende missilforsvarssystem med et kinesisk firma, der er ramt af USA's sanktioner.

- Vi er meget bekymrede over den forberedte aftale med det sanktionerede firma i Kina.

- Det er en kommerciel beslutning, og Tyrkiet kan handle uafhængigt, men vi er bekymret for, hvilke følger det har for vores allieredes luftforsvar, siger den amerikanske ambassadør i Tyrkiet, Francis Ricciardone.

Tyrkiet, der er medlem af Nato, meddelte i september, at det har valgt missilforsvarssystemet FD-2000 fra det kinesiske firma Cpmiec fremfor rivaliserende systemer fra Rusland, USA og EU.

Det kinesiske firma er ramt af amerikanske sanktioner, fordi det har eksporteret våben til Iran, Nordkorea og Syrien.

Tyrkiet siger, at det er meget tæt på at underskrive en aftale til over 18 milliarder kroner med kineserne om forsvarssystemet, som ellers kunne være gået til for eksempel det fransk-italienske Samp/T eller det amerikanske Raytheon Co.

Diplomater siger, at det er et problem, hvis Tyrkiet køber et system, der ikke går i spænd med Natos, da det kan undergrave alliancens samarbejde og svække dens grundlæggende principper.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip