Tyrkisk militær offentliggør lyden af advarsel til russere

Tyrkiets militær har onsdag offentliggjort, hvad, det siger, er en lydoptagelse af advarsler til et russisk kampfly, inden det blev skudt ned tæt på grænsen til Syrien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En stemme på båndet kan høres sige på engelsk "skift jeres kurs".

Det overlevende besætningsmedlem fra det russiske Sukhoi 24M jagerbombefly, der blev skudt ned over Tyrkiet tirsdag, har tidligere onsdag sagt, at flyet ikke fik hverken visuelle eller radioadvarsler fra det tyrkiske luftvåben, skriver nyhedsbureauet Tass.

Navigatørpiloten afviser også, at flyet skulle have krænket tyrkisk luftrum. De to Su-24 besætningsmedlemmer kender "området som deres egen bukselomme" ifølge den russiske navigatør, der glæder sig til at blive udskrevet og komme tilbage i aktiv tjeneste.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger under et erhvervsarrangement i Istanbul, at Tyrkiet har gjort sig "store anstrengelser" for, at en sådan hændelse ikke skulle indtræffe.

Erdogan giver udtryk for, at Tyrkiets tålmodighed er blevet sat på en hård prøve, efter at man gentagne gange har advaret Rusland om indtrængen i tyrkisk luftrum i de seneste uger.

- Ingen kan forvente af os, at vi forholder os i ro efter gentagne krænkelser af vores grænsesikkerhed og ignorering af vores suveræne rettigheder, siger Erdogan.

Tyrkiet er blevet vred over russiske luftangreb i Syrien, særligt dem meget tæt på grænsen, hvor turkmenerne er mål. Turkmenere er syrere af tyrkisk oprindelse.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og hans amerikanske kollega, John Kerry, talte sammen på telefon onsdag for at drøfte Tyrkiets nedskydning af det russiske kampfly, oplyser det russiske udenrigsministerium i en erklæring.

Lavrov understregede over for Kerry, at Tyrkiets handlemåde var en "grov krænkelse" af en aftale mellem Moskva og Washington om sikkerhed i luftrummet over Syrien, hvor de to lande gennemfører angreb hver for sig.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip