Tyrkisk nødhjælp er fremme i Gaza

En stor sending tøj, medicin, legetøj og meget andet begyndte mandag at blive kørt ind i Gazastriben.

Hjælpen kommer fra Tyrkiet, som har fået israelsk tilladelse til at sende varerne ind til indbyggerne i den palæstinensiske Gazastribe.

Det sker en uge efter, at Tyrkiet og Israel meddelte, at de normaliserer deres forhold.

Et tyrkisk skib har sejlet omkring 11.000 ton varer til den israelske havneby Ashdod, hvorfra det nu sendes videre til Gaza.

Den første af omkring 500 lastbiler kørte mandag ind i Gazastriben, som er kontrolleret af den militante Hamas-bevægelse.

Forholdet mellem Tyrkiet og Israel blev iskoldt, efter en israelsk aktion i 2010 kostede ti tyrkiske aktivister livet om bord på et fartøj, der ville sejle nødhjælp til Gazastriben.

Men i sidste uge meddelte de to lande, at de nu har lagt striden bag sig efter at have indgået en aftale om, at Tyrkiet får lov at sende nødhjælp til Gaza, mens Israel får mulighed for at eksportere gas til Tyrkiet.

- Dette er første skib, efter den tyrkiske og israelske regering indgik aftalen, siger Kerem Kinik, leder af Tyrkisk Røde Halvmåne, som var taget til Gaza for at følge uddelingen af den tyrkiske hjælp.

Han tilføjer, at Tyrkiet vil yde "fortsat og regelmæssig humanitær hjælp" til palæstinenserne i Gazastriben.

USA har lagt pres på begge lande for at lægge striden bag sig, fordi det regionale samarbejde er vigtigt for amerikanerne i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip