Tyrkisk regeringschef: Vi sender ikke soldater til Syrien

På trods af flere luftangreb mod syrisk territorium hen over weekenden har Tyrkiet ingen planer om at sætte landstyrker ind i nabolandet for at bekæmpe Islamisk Stat og kurdiske oprørsgrupper.

Det siger Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, i et interview med avisen Hürriyet, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Premierministeren fortæller desuden, at Tyrkiets regering er enig med USA om, at "moderate" oprørsgrupper, der kæmper mod Islamisk Stat, har behov for luftstøtte i deres kamp.

- Hvis vi ikke sætter landstyrker ind - og det vil vi ikke - skal de styrker, der kæmper på landjorden i samarbejde med os, beskyttes, er Davutoglu citeret for at sige i den store tyrkiske avis' mandagsudgave.

- Det er vigtigt at yde luftstøtte til den Frie Syriske Hær og andre moderate grupper, der kæmper mod Daesh, tilføjer Davutoglu, som bruger et andet navn for Islamisk Stat.

Tyrkiet har på baggrund af den seneste udvikling, hvor krigen i Syrien også har kostet liv i Tyrkiet, bedt om et hastemøde i Nato på tirsdag.

Det internationale samfund har længe anmodet Tyrkiet om at engagere sig mere i kampen mod Islamisk Stat, hvilket så er sket i løbet af den seneste uge.

Men den tyrkiske involvering har indtil nu ikke kun betydet angreb mod Islamisk Stat. Også baser i Irak og Syrien, der har tilknytning til det kurdiske arbejderparti PKK og den syrisk-kurdiske milits YPG har været mål for tyrkiske bomber.

Ahmet Davutoglu siger dog, at YPG's politiske gren, det syrisk-kurdiske parti PYD, har en fremtid i et nyt Syrien, hvis det ikke "generer" Tyrkiet, kapper alle bånd til Syriens præsident Assad og samarbejder med landets moderate opposition.

YPG har vist sig som den mest slagkraftige allierede på jorden for den USA-ledede koalitions kamp mod Islamisk Stat.

Derfor ser Vesten med bekymring på de tyrkiske angreb på YPG, mens bomberne mod PKK truer med at spolere den skrøbelige våbenhvile, som i 2013 blev indgået mellem den tyrkiske regering og kurderne, og som stort set har holdt siden da.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip