Tyrkiske fagforeninger bakker op om protester

Ifølge Reuters sker det for at protestere mod de overgreb, som regeringsfjendtlige demonstranter er blevet udsat for under de seneste dages voldsomme uroligheder i mange af Tyrkiets storbyer som Istanbul og Ankara.

»Den statsterror, der udføres under masseprotesterne over hele landet, viser endnu engang AKP-regeringens fjendtlige holdning til demokrati,« lyder det fra den venstreorienterede fagforeningssammenslutning, der tæller godt 240.000 ansatte i 11 fagforbund.

Premierminister Recep Tayyip Erdogan og hans islamistiske regeringsparti, AKP, er de seneste dage med stigende styrke blevet mødt af modstand fra demonstrerende unge, som politiet har slået hårdt ned på.

Demonstrationerne startede i Istanbul som protest mod opførelsen et indkøbscenter i en nuværende park. De har nu fået karakter af et oprør mod den snigende islamisering af Tyrkiet, som Erdogan hævdes at være bannerfører for i det ellers sekulære Tyrkiet, og som et forbud mod alkoholreklamer og restriktioner på udskænkning, siges at være det seneste eksempler på. Samtidig har myndighederne indført censur af internettet og af landets medier, hvilket heller ikke har bidraget til regeringens popularitet blandt de unge og sekulært indstillede.

Mandag blev kimen til yderligere uro lagt, idet det blev oplyst, at en ung demonstrant søndag blev dræbt i Istanbul, da en taxa pløjede ind i den gruppe demonstranter, som han var en del af. Oplysningen kommer fra lægernes fagforening og videregives af nyhedsbureauet AFP.

Efter voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter natten til mandag, blussede demonstrationerne atter op mandag, hvor politiet fyrede tåregasgranater mod fortrinsvis unge demonstranter i den tyrkiske hovedstad Ankara, skriver AFP.

Premierminister Erdogan har reageret ved at betegne de protesterende som ekstremister der ifølge BBC, »har provokeret hans indbyggere«.

Præsident Abdullah Gul har derimod opfordret til ro, forsvaret retten til at protestere fredeligt og har yderligere erklæret, at budskaber, »der er afleveret med gode hensigter,« er blevet modtaget.

Protesterne er af nogle iagttagere blevet udlagt som en mulig start på en tyrkisk version af Det Arabiske Forår, men den analyse afviser premierminister Erdogan fuldstændigt:

»Var der måske flerparti-systemer i landene med arabisk forår?« lød det fra premierministeren på et pressemøde, kort før han mandag rejste til Marokko.

Og mens præsidenten rækker hånden frem og maner til ro, bruger Erdogan en hårdere tone. Han betegner demonstranterne som »vandaler« og erklærer, at regeringen »vil stå fast«, og har lovet sine tilhængere, at »vi vil komme igennem det her«.

Yderligere har han langet ud efter sociale netværk som Twitter, og betegnet netværket som »en ballademager fuld af løgne«.

Dagens Gossip