Tyrkiske officerer beordres løsladt af domstol

Skrevet af admin

19/06/2014

Dagens topnyheder

En tyrkisk domstol har torsdag beordret 230 officerer fra militæret sat på fri fod. De er dømt for at have planlagt et kup mod premierminister Recep Tayyip Erdogan i 2012, men landets førende domstole har erklæret retssagen mod dem for fejlbehæftet.

Afgørelsen er truffet dagen efter, at forfatningsdomstolen sagde, at officerernes fundamentale rettigheder var blevet krænket under retssagen, som har spillet en fremtrædende rolle i tyrkisk politik i årtier.

Retssagen 2010-2012 om den såkaldte "Operation Forhammer" i 2003 havde fokus på valget i november 2002, da Erdogans islamistiske AK-parti vandt størstedelen af sæderne i parlamentet. Det førte til spekulationer om, at det sekulære militær atter ville gribe ind i tyrkisk politik.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup i perioden 1960-1980 og fjernede landets første islamistisk-ledede regering fra magten.

Erdogan har tidligere sagt, at han er åben for idéen om at lade sagen gå om. Hvis officererne løslades kan det dæmpe spændinger mellem premierministeren og officerskorpset.

Kuppet mod Erdogan blev planlagt, da officerer opfattede ham som islamist.

Embedsmænd siger, at der er tegn på, at bevismateriale er blevet manipuleret af en indflydelsesrig islamisk præst, som brugte sin store indflydelse i politiet og militæret, da Erdogan kæmpede for at bryde hærens magt.

Præsten, prædikanten og forfatteren Fethullah Gülen, der var allieret med Erdogan, er i dag en svoren fjende af den tyrkiske regeringschef.

Gülen bor i USA, men hans bevægelse Hizmet siges at være imod Erdogan, og Gülen har stadig stor indflydelse på militæret og retssystemet - først og fremmest gennem sine netværk af uddannelsessteder og skoler.

Erdogan ventes at stille op ved præsidentvalget i november, og en magtkamp mellem ham og Gülen fortsætter.

/ritzau/AFP