Tysk-dansk praktikophold blev en kulturel øjenåbner

Skrevet af Elo Christoffersen

20/12/2013

Dagens topnyheder

Når fire HG-elever på handelsskolen IBC Fredericia Middelfart i denne tid sender julehilsener og gaver af sted, er der nogle ganske særlige mennesker, som de ønsker at glæde. Det er familier og nye kammerater, som de har lært at kende tidligere på året i Ravensburg i Tyskland.

I forbindelse med et særligt udviklingsprojekt under EU´s Leonardoprogram har eleverne i løbet af oktober fået den særlige oplevelse at bo tre uger hos hver deres værtsfamilie og arbejde i en tysk virksomhed.

På samme måde har tre elever fra handelsskolen Humpis-Schule i Ravensburg boet og arbejdet i Fredericia i tre uger. Det har været en stor oplevelse for alle og i særlig grad en øjenåbner for forskelligheden.

I udvekslingsprogrammet er der sat fokus på praktik- og uddannelsesophold i udlandet, og projektet er finansieret af EU. Formålet er at give unge mennesker mulighed for at komme ud i verden og opleve og leve i forskellige kulturer.

For de fire HG´ere, Thomas Jakobsen, Caroline Sandbeck, Katja Reichle og Henriette Ramm har opholdet i Ravensburg været en både personlig og faglig oplevelse. I forhold til at tale tysk er de blevet meget bedre, og de har fået styrket deres sproglige selvtillid.

Tre uger i Tyskland, hvor de har skullet klare sig selv, har været lærerig og har gjort dem lidt mere voksne, fortæller de. Desuden har de knyttet venskaber, som de gerne vil holde fast i. Lysten til en dag at vende tilbage til Ravensburg er stor. Det vil de gerne fortælle i de julehilsener, som de sender af sted.

Markant forskel på kulturen på arbejdspladserne

Inden de tyske elever rejste hjem efter deres ophold, var der lejlighed til at mødes og snakke oplevelser. Det stod klart, at for alle havde oplevelserne været mange og righoldige.

Først og fremmest har de unge fået et værdifuldt indblik i, at der kulturelt er en vis forskel på at være ung i henholdsvis Danmark og Tyskland – og ikke mindst at der er en markant forskel på, hvor meget IT og computere fylder i de unges hverdag både i skolen og i fritiden.

De tre tyske handelsskolelever, Patrick Hall, Robin Hecht og Lion Wetzel, fortalte, at det for dem har været en stor oplevelse at bo og arbejde i Danmark. De har fået øjnene op for, at der er markant forskel på arbejdspladskulturen i Tyskland og Danmark - og ikke mindst på det at være ung og studerende.

De tre arbejdede hos henholdsvis Uhrenholt i Middelfart, Leman i Vejle og Kentaur i Fredericia, og de var positivt overraskede over, at den normale tyske formelle og lidt gammeldags stil med at tiltale folk ved efternavn var afløst af en helt anden mere fri og venlig stil, fortæller Robin Hecht.

- Det betyder meget, i sær fordi man oplever, at alle medarbejdere er på samme niveau – at chefen er ligeså meget en kollega som firmaets boss. Det giver en mere afslappet og rolig atmosfære, siger Patric Hall.

For eleverne fra IBC var det også noget af en anderledes kulturel oplevelse at arbejde i tyske virksomheder – blandt andet fordi tonen var meget formel, man tiltalte kolleger ved deres efternavn, og arbejdstiden er 40 timer om ugen.

Undervisning uden computere

HG-eleverne fra Fredericia havde under deres ophold i Ravensburg oplevet, at børn og unge generelt ikke har TV på deres egne værelser, og at de først i en sen alder får mobiltelefoner og computere. I den forbindelse viste den kulturelle forskel sig meget tydeligt.

De tyske elever kunne fortælle, at deres forældres holdning har været, at de ikke skulle bruge så meget tid på computer og fjernsyn – at de i stedet skulle ud og gøre noget aktivt, dyrke sport eller møde kammerater.

Da snakken kom til at handle om computere, kunne Robin Hecht, Lion Wetzel og Patrick Hall fortælle, at man som elev på deres handelsskole ikke har egne computer med – computere bruges stort set ikke i undervisningen.

De oplever derfor, at de IT-mæssigt er langt bagude – specielt da IBC-eleverne kunne fortælle, hvordan den bærbare computer og mobiltelefoner er en meget integreret del af undervisningen i Danmark.

- På vores skole er der ingen computere i undervisningen. Lærerne skriver på tavlen, og vi skriver på papir, forklarer Robin Hecht.

- Hvis der skal arbejdes med computer, er der særlige computerrum, hvor klassen kan arbejde i fællesskab, supplerer Patrick Hall og tilføjer, at der på deres skole er der to rum, hvor man i løbet af en uge kan arbejde én enkelt time ved computeren.

Patrick Hall, Lion Wetzel og Robin Hecht lagde ikke skjul på, at, alene det at opleve studiemiljøet på IBC i Fredericia, var en særlig oplevelse. På deres skole er der ikke gjort noget ud af atmosfære og miljø, der er ingen hyggekroge og lignende – det er skole i traditionel forstand.

De var derfor ikke i tvivl om, at der er meget skolerne i Tyskland kan lære fra Danmark.