Tysk domstol: ECB bruger hjælpeprogram legalt

Tysklands forfatningsdomstol afgør, at Den Europæiske Centralbank (ECB) benytter det finansielle hjælpeprogram OMT i overensstemmelse med tysk lov.

OMT står for Outright Monetary Transactions og er et købsprogram for obligationer fra 2012, som skulle være et redskab for eurozonen til at bekæmpe store finansielle kriser i medlemslandene.

Det blev fremlagt, efter ECB's øverste chef, Mario Draghi, i 2012 bebudede, at han ville gøre "alt hvad der er nødvendigt" for at afværge eurokrisen.

Andreas Vosskuhle, der er præsident for forfatningsdomstolen, fastslår, at programmet ikke bryder med tysk lov.

OTM-programmet har i øvrigt endnu ikke været aktiveret.

Sidste år afgjorde Den Europæiske Domstol, at OTM var i overensstemmelse med EU-lov, men tyske politikere og økonomer udtrykte dengang tvivl om lovligheden i en tysk sammenhæng.

Med tirsdagens afgørelse fra domstolen i Karlsruhe er der skabt lettelse i eurosamarbejdet. Havde forfatningsdomstolen forkastet OTM-programmet, kunne det have udløst en ny vanskelig krise i eurozonen.

Det gælder også i forhold til det bredere EU, men her er det altoverskyggende lige nu den britiske folkeafstemning torsdag om ja eller nej til at melde sig ud af EU.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip