Tysk ekspert bekræfter IS-papirers ægthed i terrorsag

Skrevet af admin

06/06/2016

Dagens topnyheder

Når tilhængere af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) rejser til Syrien for at deltage i hellig krig, bliver de som oftest registreret af IS-officerer ved den syriske grænse.

Det fortæller den 48-årige, tyske professor Guido Steinberg, der er en af de førende eksperter inden for islamistisk terror, da han mandag vidner i Retten i Glostrup.

- Hvis det er muligt, sker indregistreringen ved grænsen. Her sidder der en IS-officer med en bærbar, som registrerer data fra personen, siger den tyske professor.

Udmeldingen kommer på den niende dag i en historisk terrorsag, hvor en 24-årig dansktyrker er tiltalt for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Det er første gang i løbet af retssagen, at IS-dokumenterne for alvor bliver omtalt.

Og den tyske professor, der flere gang har vidnet i retssager mod hjemvendte syrienkrigere, nikker genkendende til det dokument, som mandag bliver fremvist i retten.

Ifølge anklagemyndigheden er det den 24-årige tiltaltes registrering hos IS.

- Jeg har kun været vidne en gang tidligere, hvor der blev fremlagt en lignende formular. Men den så lige sådan ud, bekræfter det tyske vidne.

Dagens vidne arbejder for det tyske institut for internationale og sikkerhedsmæssige spørgsmål, der rådgiver det tyske parlament om udenrigspolitiske spørgsmål.

Derudover har han skrevet bøger om islam og terror, blandt andet om Islamisk Stat. I Retten i Glostrup er han mandag iført mørkt jakkesæt og lysebrune lædersko, da han via en tolk afgiver vidneforklaring.

I de IS-papirer, der mandag fremvises i retten, fremgår kontaktperson og indrejsedestination for den person, som papirerne omhandler.

Den 48-årige Guido Steinberg giver i øvrigt en række informationer om den militante organisation. Blandt andet siger han, at nye rekrutter hos IS som minimum får udleveret et gevær af typen AK47 og ammunition, når de tilslutter sig gruppen.

Han siger også, at det er normalt, at nye IS-krigere tager penge med til gruppen, når de tilslutter sig. Den danske terrortiltalte skal have haft planer om at give 20.000 kroner til IS.

- Det er meget almindeligt, at udlændinge tager pengene med. Både til deres egen rejse og for at støtte organisationen, lyder det fra Guido Steinberg.

/ritzau/