Tysk foretagende dømt i sag om skadelige brystimplantater

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

En domstol i den franske by Toulon gav torsdag det tyske kontrolforetagende TÜV et medansvar for skandalen omkring sundhedsskadelige brystimplantater, og virksomheden har fået ordre til at betale erstatning til distributører og ofre.

TÜV Rheinland er et af mange foretagender i EU, som foretager sikkerhedstest af produkter. I sagen om de sundhedsskadelige implantater fra producenten Poly Implant Prothèse (PIP) i Frankrig har TÜV ifølge domstolen fejlagtigt sagt god for, at produkterne levede op til EU's krav.

- TÜV Rheinland har forsømt at leve op til dets opgaver med undersøgelser og overvågning, siger domstolen i den sydfranske by.

Mere end 5000 kvinder har sagsøgt producenten for at bruge industrisilikone til brystimplantater. Visse sundhedsmyndigheder siger, at PIP's implantater har en dobbelt så stor risiko for at briste som andre implantater.

Seks distributører af de farlige implantater i Bulgarien, Brasilien, Italien, Syrien, Mexico og Rumænien har rejst erstatningskrav mod TÜV på i alt 28 millioner euro (omkring 209 millioner kroner).

Over 1600 kvinder, som har fået indopereret implantaterne, har også hver krævet 16.000 euro (op mod 120.000 kroner), hvormed TÜV står over for et samlet erstatningskrav på 53 millioner euro (395 millioner kroner).

Domstolen har givet det tyske foretagende ordre til at betale erstatninger for "skaderne på importører og ofre", og TÜV har ordre til at give ofrene op mod 23.000 kroner hver, mens de venter på individuelle vurderinger i hver enkelt sag.

Det anslås, at omkring 300.000 kvinder i 65 lande har fået indopereret de farlige PIP-implantater - heraf kun få danske kvinder. Over 16.000 kvinder har fået dem fjernet.

En meget opsigtvækkende retssag blev indledt i april og maj i Marseille mod PIP-grundlæggeren Jean-Claude Mas og fire andre personer. En afgørelse i sagen mod dem ventes den 10. december.

Forsvarere for det tyske foretagende siger, at det aldrig var det tyske selskabs opgave at undersøge implantaterne, men at det kun skulle inspicere selve produktionsprocessen.

/ritzau/AFP