Tysk-fransk aflytningssnak med USA bliver uden Danmark

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, har torsdag på EU-topmødet fortalt, at de sammen vil gå i dialog med USA for at komme til bunds i de seneste dages forlydender om amerikansk aflytningsaktivitet i Europa.

Det oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag nat efter topmødet.

- Vi har noteret os, at der er nogle fransk-tyske overvejelser om bilaterale kontakter med USA, som skal munde ud i en fælles forståelse inden årets udgang, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren fortæller, at andre lande også har mulighed for at tilslutte sig det fransk-tyske initiativ, men at Danmark foreløbig ikke har planer om at gå med.

- Vi har et godt og tæt samarbejde med amerikanerne, og vi står jo ikke i helt samme situation.

- Vi har ikke oplysninger, som giver grund til at tro, at der har været ulovlige, amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark, så jeg mener, at vi har en god, solid base for samarbejde med USA, siger statsministeren.

Statsministeren er endnu ikke klar over, hvad det fransk-tyske forslag præcis vil indeholde, og hvad det er for en samtale, der lægges op til at tage med USA.

Det fransk-tyske initiativ kommer efter de seneste dages rapporter om, at det amerikanske efterretningsagentur NSA har aflyttet millioner af telefonsamtaler i Frankrig.

Derudover meddelte regeringen i Berlin onsdag, at USA kan have aflyttet forbundskanslerens mobiltelefon.

Torsdag har den britiske avis The Guardian desuden bragt oplysninger om, at amerikanerne har aflyttet op til 35 andre, unavngivne toppolitikeres telefoner.

Helle Thorning-Schmidt siger, at indsamling af efterretninger er "et vigtigt våben i kampen mod terror", og at det er "et område, vi arbejder sammen om."

Nu mener hun, at der skal kigges fremad i forhold til EU-landenes forhold til USA.

- Som jeg opfatter det fransk-tyske initiativ, så er det et forsøg på at komme videre og skabe mere tillid omkring det her samarbejde, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip