Tysk kemigigant lægger trecifret milliardbud på Monsanto

Den tyske kemikaliegigant Bayer har efter lang tids rygter lagt et officielt bud på sin amerikanske pendant Monsanto.

Begge selskaber er enorme inden for blandt andet kemikalier. Men Monsanto er de seneste mange gået tungt ind i gødning og ikke mindst teknologi inden for genmodificering af fødevarer.

Bayer har lagt ikke mindre end 62 milliarder dollar - eller 411 milliarder kroner - på bordet for Monsanto, hvis aktionærer og ejere nu skal tage stilling til det.

- Vi har længe respekteret Monsantos forretning og deler deres vision om at skabe et integreret selskab, der kan skabe substantiel værdi for begge, skiver administrerende direktør for Bayer, Werner Baumann, ifølge Bloomberg News.

Lykkes det Bayer at overtage Monsanto, vil det have købt et af verdens mest kontroversielle selskaber.

Den amerikanske kemikalievirksomhed startede som en producent af ingredienser i mad, men gik hurtigt ind i kemikalier.

I blandt dem, selskabet har produceret, er DDT, der viste sig meget miljøskadeligt. Der ud over var det Monsanto, der leverede Agent Orange til det amerikanske militær under Vietnamkrigen.

Senest er det Monsantos fokus på genmodificeret såsæd, der har vakt harme. I både 2013 og 2014 var der globale protestmarcher mod selskabet.

Bayer selv er dog ikke uden kontroverser. Det tyske konglomerat, der er i alt fra kemi til medicin, patenterede heroin og markedsførte det i slutningen af 1800-tallet som hostesaft og smertestillende medicin.

Under Anden Verdenskrig byggede Bayer, under sin daværende ejer IG Farben, bevidst fabrikker tæt op ad koncentrationslejre, så man kunne udnytte den gratis arbejdskraft, der blev stillet til rådighed.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip