Tysk komiker overvejer at anke Erdogan-dom

Skrevet af admin

18/05/2016

Mest læste i dag

Den tyske komiker Jan Böhmermann overvejer at anke en dom, som forbyder ham at gentage store dele af et digt, som han skrev om Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

- Domstolen ser rigtigt, når den vælger at behandle dette som et digt eller som satire. Men den tager fejl, når den plukker enkelte udtalelser ud og siger, at de er nedværdigende, siger Böhmermanns advokat, Christian Schertz, til tyske medier.

Han mener, at dommen er i strid med den kunstneriske frihed.

Böhmermann skriver selv på sin Twitterprofil med et link til Beastie Boys-sangen "You Gotta Fight For Your Right To Party."

En domstol i Hamburg sagde i en dom tirsdag, at Böhmermann kun har lov til at fremføre seks af de 24 verslinjer i sit Erdogan-digt offentligt.

Hvis han gentager de nu forbudte verslinjer, vil han risikere at blive idømt en bøde på 250.000 euro - op mod 1,9 million kroner - eller seks måneders fængsel.

- Retten er kommet frem til, at udtalelserne i digtet uden tvivl er æreskrænkende og nedsættende. Dette er ikke et spørgsmål om smag, siger Erdogans tyske advokat, Michael von Sprenger.

Komikeren læste på tysk tv 31. marts et digt op, hvori han anklagede præsident Erdogan for at deltage i dyresex og se børneporno, mens han begik overgreb mod kurdere og kristne.

Forbundskansler Angela Merkel valgte at lade anklagemyndigheden indlede en efterforskning mod komikeren med henvisning til en næsten ukendt paragraf i straffelovgivningen.

Paragraffen gør det muligt at straffe personer, der fornærmer andre landes ledere. Men regeringen i Berlin har ladet forstå, at man snarest ønsker at slette denne del af loven.

Sagen mod Böhmermann udløste en stor debat i Tyskland om grænserne for ytringsfriheden, og det fik mange til at sætte spørgsmålstegn ved den aftale, som EU har indgået med Tyrkiet om tilbagesendelse af migranter og flygtninge fra Grækenland.

/ritzau/dpa