Tysk minister advarer flygtninge der selv vil bestemme

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, sender en advarsel til de flygtninge og migranter, som tror, at Tyskland er et tag-selv-bord.

Det er en advarsel til et mindretal af indvandrere, som stikker af fra anviste lejre i Tyskland for at finde mere attraktive opholdssteder andre steder i landet.

Maiziere minder flygtningene og migranterne om, at "de ingen ret har til at vælge", hvor de vil bo i Tyskland, når de søger asyl. Det er tyskerne, der afgør, hvor de skal være for at sprede udgifterne ligeligt mellem de tyske delstater og byer, siger han.

- Frem til sommeren var flygtningene taknemmelige for at være her, siger han til tv-stationen ZDF.

- Nu tager vi imod en masse flygtninge, som på en eller anden måde tror, at de helt på egen hånd kan fordele sig.

- De forlader en lejr, bestiller en taxi, på mærkværdig vis har de kontanter til at køre hundredvis af kilometer gennem Tyskland. Eller de går i strejke, fordi de ikke kan lide deres bosteder.

- Eller de brokker sig, fordi de ikke kan lide maden. Eller de kommer i klammeri i asylcentrene, fremfører indenrigsministeren.

Hans kommentar ligner en skærpelse over for de mange flygtninge og migranter, der er strømmet ind i Tyskland hen over sommeren.

CDU-ministeren Maiziere har hele tiden udstrålet en mere konservativ kurs over for de mange flygtninge end sin partikollega og forbundskansler, Angela Merkel.

Hun gjorde sig bemærket i Europa og i flygtningekredse med bemærkningen om, at alle på flugt fra krig, der har behov for sikkerhed, er velkommen i Tyskland.

Alene i september er mellem 210.000 og 220.000 flygtninge og migranter rejst ind i Tyskland, og myndighederne forventer, at op mod en million vil søge om asyl inden udgangen af 2015.

En meget stor del af flygtningene er syrere, der er på flugt fra krigen i landet. Men også en større gruppe fra Balkan, primært folk fra Albanien og Kosovo, er drevet med flygtningestrømmen til Tyskland. De ventes ikke at kunne få asyl.

Avisen Bild skriver fredag, at forbundskansler Merkel er favorit til at modtage FN's Fredspris på grund af sin rolle i flygtningekrisen.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip