Tysk minister på vej til Kijev: Vores pligt at mægle

Skrevet af admin

20/02/2014

Mest læste i dag

Udenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig og Polen er torsdag morgen rejst til Ukraine for at presse på for en fredelig løsning på den konflikt, som de seneste dage kan have kostet mindst 28 mennesker livet og såret omkring 1000 andre.

Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius og Radoslav Sikorski skal i den ukrainske hovedstad Kijev både mødes med den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, og dennes skarpeste kritikere, oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk.

- Vi vil presse på for, at man fra begge sider tager sig et pusterum og får stoppet volden. Og vi vil prøve at hjælpe til med, at man igen kan finde vej til forhandlingsbordet for at tale om politisk løsning på konflikten, siger Steinmeier ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Men det er udelukkende de stridende parter i Kijev, der kan finde frem til en løsning, understreger han og kalder det en europæisk pligt at prøve at mægle.

Fra Kijev rejser de tre ministre videre til Bruxelles til et hasteindkaldt møde med deres EU-kolleger. Og Steinmeier fremhæver, at det tysk-fransk-polske mæglerinitiativ er afstemt med EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, og viser, at EU står sammen.

- Om det vil lykkes os at forhindre det, der er værre, kan vi ikke vide. Men for mig er det en del af vores europæiske pligt at gøre et forsøg, siger den tyske udenrigsminister.

EU's udenrigsministre vil torsdag eftermiddag blandt andet diskutere, om EU skal indføre sanktioner mod Ukraine, hvilket den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), nu går ind for.

Også Polen er opsat på at straffe styret i Kijev, nu da volden er eskaleret i nabolandet.

- Der er ingen tvivl om, at det er myndighederne i Kijev, der er ansvarlige for dødsfaldene og dramaet i Kijev, ikke oppositionen, sagde den polske premierminister, Donald Tusk, onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP i parlamentet i Warszawa.

Samme toner lød fra den franske udenrigsminister:

- Det, der er sket, er helt og aldeles uacceptabelt. Gerningsmændene må ikke undslippe straf, sagde den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, ifølge AFP onsdag efter et møde med sin amerikanske kollega, John Kerry.

/ritzau/