Tysk nazijagt bryder med retsstatens principper

Budskabet samt et sort-hvidt billede af en af 2. Verdenskrigs koncentrationslejre optræder på tusindvis af plakater, som Simon Wiesenthal Center er i færd med at hænge op i en række tyske byer i bestræbelserne på at fange de sidste nazistiske krigsforbrydere.

Leverer man oplysninger om personer, der for eksempel gjorde tjeneste i en af koncentrationslejrene, er der 25.000 euro på højkant, oplyser centret på sin hjemmeside.

Kampagnen og den optrappede jagt på nazister undrer Siegfried Matlok, der for få uger siden stoppede efter 40 år som chefredaktør på det tyske mindretals dagblad Der Nordschleswiger.

»Det er lidt sent, at de finder på at jagte nazister. Det er de sidste krampetrækninger,« siger han og uddyber:

»Jeg synes, det er i orden at lave kampagne og gøre opmærksom på, at historien har det her grimme afsnit, men jeg er betænkelig i forhold til de retsstatsmæssige principper. At man vil slæbe 90-årige, halvsenile personer for retten og i princippet gøre dem hovedansvarlige for de naziforbrydelser, som helt andre bærer det største ansvar for.«

Torben Jørgensen, der er lektor på Danish Institute for Study Abroad, begrunder lanceringen af kampagnen med en dom, som faldt forrige år i München.

»Det var en helt skelsættende dom over en østeuropæisk frivillig, som valgte at arbejde som vagt i nazisternes dødslejre i en periode under krigen. John Demjanjuk var 90 år gammel, da han fik sin dom, og med den dom er det nu sådan, at man ikke længere skal have begået en konkret forbrydelse, men bare have været med i en af disse lejre - så står man til straf,« siger Torben Jørgensen til P1 Morgen og uddyber:

»Det gør så, at man pludselig står med et halvt hundrede tidligere vagter, som man nu kan retsforfølge«.

Siegfried Matlok har skrevet en bog om topnazisten Werner Best, der i 1942 blev udnævnt til rigsbefuldmægtiget i Danmark. Werner Best døde først i 1989.

»Hvorfor gik man ikke efter ham i sin tid? Det havde været nærliggende. Nu griber man efter folk i fjerde eller femte række - man kan undre sig over, at man ikke gik efter folk, der stod i forreste række, da uhyrlighederne blev begået,« siger Siegfried Matlok. Han mener, at kampagnen fra Simon Wiesenthal Center kommer ti eller 20 år for sent.

»De fleste tyskere vil mene, at det er mindst én postgang for sent. Jeg mener, at det nu er historikerne, der må komme med deres bud på Hitler-tiden. Jeg tror ikke, at vi historisk bliver klogere af at stille folk på over 90 år for retten,« siger han.

Den optrappede jagt på nazister får ifølge Siegfried Matlok ingen indflydelse på det tyske valg om mindre end to måneder.

»Man skal nærmest finde ud af, at Angela Merkel (kansler, red.) eller Peer Steinbrücks (Merkels konkurrent til posten, red.) forfædre har begået grimme forbrydelser, før det får betydning i forhold til valget,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip