Tysk Pegida-talskvinde går: Islamkritikere uden ledelse

Skrevet af admin

28/01/2015

Mest læste i dag

De tyske islamkritikere i Pegida-bevægelsen står onsdag tilbage uden ledelse.

Talskvinden Kathrin Oertel og fire andre topfunktionærer har kastet håndklædet i ringen, angiveligt som følge af interne stridigheder i gruppen.

Ifølge magasinet Stern holdt Pegida-ledelsen tirsdag aften krisemøde, fordi bevægelsens stifter, Lutz Bachmann, åbenbart alligevel ikke var klar til at overlade styringen til andre, efter at han i sidste uge trak sig som følge af en Hitler-spøg på Facebook.

Lutz Bachmann bekræfter over for Süddeutsche Zeitung, at Kathrin Oertel er trådt tilbage. Det er dog ikke sket på grund af splid, men fordi hun har modtaget et hav af alvorlige trusler fra antifascistiske grupperinger, siger han til avisen.

Derfor skal der i næste uge vælges en ny bestyrelse, og hverken Oertel eller Bachmann vil fortsætte.

- Jeg er også glad for, at jeg nu er ude, jeg vil slet ikke mere, siger Lutz Bachmann til Süddeutsche Zeitungs netavis.

Pegidas næstformand, Rene Jahn, er en af dem, der har trukket sig. Han forklarer over for Bilds netavis, at det blandt andet er sket, fordi Bachmann fortsat ønsker at have noget at skulle have sagt.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi som forening tydeligt tager afstand fra Lutz Bachmanns uholdbare ytringer, mens han samtidig vil blive på Pegidas organisationshold.

- Jeg vil ikke have noget at gøre med dette nazistads, siger han med henvisning til, at Bachmann havde lagt et foto af sig selv med Hitler-skæg ud på Facebook og kaldt asylansøgere for smuds.

Den narko- og indbrudsdømte kok stiftede Pegida, Patriotiske Europæere mod en Islamisering af Vesten, i oktober sidste år i protest mod en række nye asylcentre i Dresden.

I den østtyske storby har flere og flere hver mandag deltaget i Pegidas protester mod islam, der er mødt af stadig større moddemonstrationer, mens der er dukket mindre søsterbevægelser op i andre tyske byer og lande som Danmark og Norge.

- Faktum er, at Kathrin foreløbig har valgt at gå af som talskvinde. Det skyldes massive fjendtligheder, trusler og jobmæssige ulemper. Hun har ofret sig for vores sag, skriver Pegida på sin officielle Facebook-side, som onsdag er nået op på omkring 160.000 likes.

/ritzau/