Tysk politi: Khodorkovskij er på vej til Berlin

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

Den tidligere russiske oliemilliardær Mikhail Khodorkovskij, der har siddet fængslet i mere end 10 år, er kommet til Berlin, siger en talsmand for det tyske udenrigsministerium.

Khodorkovskij blev fredag løsladt fra fængslet, efter at være blevet benådet.

- Han ankom til Berlin fredag eftermiddag, siger udenrigsministeriets talsmand til Reuters.

I en erklæring siger Khodorkovskij, at han selv søgte om at blive benådet af familiemæssige årsager. Han understreger, at han ikke med ansøgningen har erkendt nogen skyld.

I Moskva underskrev præsident Vladimir Putin et dekret, som benåder Khodorkovskij, der engang var Ruslands rigeste mand.

- Af menneskelige hensyn udsteder jeg hermed ordre til, at Mikhail Borisovitj Khodorkovskij skal benådes og sættes på fri fod uden videre straf i form af fængsel, lyder dekretet.

Benådningen kommer bag på alle, der er tæt på den tidligere oliemilliardær.

Khodorkovskij havde gentagne gange sagt, at han ikke ville søge om benådning, men han fik i fængslet at vide, at hans 79-årige mor, Marina, er meget syg af kræft.

Samtidig blev han advaret om, at en ny retssag kunne blive rejst mod ham, og han valgte til sidste at anmode Putin om benådning.

- Vi ved ingenting, men vi er parate til at flyve til udlandet for at møde ham, sagde Marina Khodorkovskij i Moskva fredag eftermiddag.

Putin sagde allerede torsdag, at han ville sætte Khodorkovskij, som havde otte måneder tilbage af sin dom, på fri fod.

Khodorkovskij var indtil sin anholdelse en af Ruslands rigeste mænd - en status han havde opnået ved at udvikle og udvinde oliefelter i Sibirien.

Han havde antydet, at han ville træde ind i politik og udfordre præsident Putin.

Men herefter blev han idømt 13 års fængsel for hvidvaskning af penge og skatteunddragelse i sit energiselskab Yukos.

Olierigmanden har været en ivrig kritiker af ledelsen i Kreml, og Putins modstandere betragter rigmanden som en politisk fange.

Selv har Khodorkovskij også stået fast på, at retssagen mod Yukos og de tidligere ejere var politisk motiveret.

/ritzau/Reuters