Tysk regering enes om militær operation mod IS

Den tyske regering er tirsdag nået til enighed om at tilslutte sig den militære operation mod Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Ifølge planen vil Tyskland bidrage med Tornado-overvågningsfly, et tankfly til genoptankning i luften, en fregat og op til 1200 soldater til den amerikanskledede koalition.

Den militære indsats skal godkendes af Forbundsdagen.

Der skal onsdag og torsdag være første- og andenbehandling af forslaget, inden den endelige afstemning fredag, siger en repræsentant for regeringspartiet CSU, Gerda Hasselfeldt.

Men det er ikke officielt bekræftet, og der gisnes i tyske medier om, at det måske først bliver i næste uge.

Planen om en militær indsats i Syrien støder på stor modstand hos De Grønne.

- Der må være en FN-resolution, før man kan legitimere denne indsats på fremmed territorium, siger den ene af De Grønnes to formænd Simone Peter.

Den tyske indsats skal være gældende et år, men med mulighed for forlængelse i løbet af 2016.

Forbundskansler Angela Merkels regering består af hendes eget konservative parti CDU, det bayerske søsterparti CSU og det socialdemokratiske SPD.

Den socialdemokratiske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, erkendte før regeringsmødet tirsdag, at det kan blive en langvarig kamp mod IS.

- Vi gør, hvad der er militært nødvendigt, hvad vi bedst kan gøre, og hvad vi kan støtte politisk, sagde han ifølge AFP.

I Irak er tyske soldater i forvejen med til at træne og uddanne kurdiske Peshmerga-krigere til krigen mod IS. De kurdiske militsfolk kæmper med tyske våben.

Merkel understregede i sidste uge efter de islamistiske attentater i Paris, der kostede 130 livet, at det er ikke muligt at bekæmpe IS med ord.

- Man er nødt til at bekæmpe dem militært. Vi er nødt til at stoppe snakken og handle for at værne om den høje værdi, vi tillægger sikkerhed, og det kræver beslutsomme handlinger, sagde hun efter et møde med Frankrigs præsident, François Hollande.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip