Tysk regering fortsat uklar

Derfor hælder det til, at hun må finde sig en koalitionspartner, som formentlig blive socialdemokraterne i SPD. Men andre konstellationer kan også tænkes:

»Socialdemokratiet er den mest sandsynlige koalitionspartner, men man kan ikke udelukke en regering med De Grønne,« siger tysklandsekspert og tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, Siegfried Matlok.

Han understreger dog, at Merkel ikke vil offentliggøre tanker om konstellationen, før resultatet lægger fast.

»Merkel holder sig helt tilbage og siger, at så længe hun ikke ved, om hun har absolut flertal eller ej, vil hun ikke udtale sig. Og det samme siger SPD. De vil jo heller ikke give hende et friertilbud, inden de ved, om hun har absolut flertal, for så vil de stå svagere i en forhandlingssituation,« siger han.

Merkel har indtil nu haft FDP som regeringspartner, men med et skidt valg ser partiet i prognosen ud til at få 4,6 procent og dermed ligge under spærregrænsen.

Derfor må hun finde alternativer, og her er SPD, som hun tidligere har dannet regering med, logisk, fordi de også har flertal i det tyske andenkammer, som vedtager mange vigtige lov, understreger Matlok.

»Merkel har haft det udmærket i samarbejde med Socialdemokratiet. Som borgerlig vil hun selvfølgelig helst have en borgerlig regeringspartner, men ligesom i dansk politik er det sådan, at hvis man ikke kan få den, man elsker, må man elske den, man får,« slår Siegfried Matlok fast.

Dagens Gossip